Kultūras ziņas

Šodien Riga IFF programmā – divas pirmizrādes

Kultūras ziņas

Rudens brīvlaiks – iespēja gūt jaunas zināšanas

Gruzijas mūsdienu māksla Rīgā

Rīgā aplūkojama Gruzijas mūsdienu māksla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmās asociācijas, ja runājam par Gruzijas glezniecību, visticamāk, ir ar pasaulslaveno gruzīnu naivistu Niko Pirosmani. No trešdienas Rīgas Svētā Pētera baznīcā un izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” ir iespēja paplašināt redzesloku, jo tur šovakar atklātas divas Gruzijas mūsdienu mākslinieku darbu izstādes.

To eksponātus uz Rīgu atvedusi Apollona Kuteladzes Tbilisi Valsts mākslas akadēmija, kas abās izstādēs piedāvā iepazīties ar kopumā 43 mākslinieku vairāk nekā simt darbiem.

Gribējām, lai būtu pārstāvēts viss spektrs, ko piedāvā Mākslas akadēmija un tās pārstāvētie mākslinieki. Temo Javahšvili es ļoti cienu, un man viņa darbi ļoti patīk. Viņš ir viens no mūsu senākajiem konceptuālistiem. Tea Kutateladze ir mūsu pedagogs no slavenas mākslinieku dinastijas. Viņas vectēva Apollona Kutateladzes vārdā ir nosaukta mūsu Mākslas akadēmija,” ar Gruzijas mākslinieku daudzveidīgo rokrakstu labprāt iepazīstina Akadēmijas rektors Giorgijs Gugušvili, kura darbi arī aplūkojami izstādē. “Pavisam atšķirīga tendence – ļoti dekoratīvi elementi, kas vairāk sasaucas ar austrumu motīviem un Gruzijas mākslā tiek diezgan bieži izmantoti.”

Izstādē “Krāsu alķīmija” reliģiskas, vēsturiskas un arī sociālas tēmas pārstāvētas Gruzijas jaunākās paaudzes mākslinieku darbos. Drosmīgi krāsu salikumi līdzās jaunu formu meklējumiem.

“Šo sēriju par iluzoro eksistenci sāku īstenot pirms diviem gadiem, smeļoties iedvesmu no Āzijas un Austrumu kultūras, kuras ietekmi mana valsts, Gruzija, ir izjutusi daudzus gadsimtus,” komentē māksliniece Mariama Ahobadze. “Šajā sērijā, kurā ir 15 gleznas un no kuras uz Rīgu atvestas tikai dažas, esmu pieturējusies pie viena stila, taču tas nebūt neliecina, ka stagnēju. Joprojām esmu meklējumos un atvērta eksperimentiem.”

Ieskatu Gruzijas mākslas pasaulē izstādē Rīgas Svētā Pētera baznīcā un izstāžu zālē “Rīgas Mākslas telpa” varēs gūt līdz Lāčplēša dienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti