Kultūras ziņas

Radošā dominante. Svētki

Kultūras ziņas

JRT sezonu sāk ar pusmūža cilvēku drāmu

Rīga Edgara Miķelsona gleznās

«Rīga… aizejošā» Edgara Miķelsona gleznās ļauj ieraudzīt pilsētas pagātni un tagadni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga” atklāj izstādi, kas vienlaikus ļauj ieraudzīt Rīgas pagātni un tagadni. To Rīgu, kas paliek cilvēku atmiņās un mākslinieku darbos, tas viss -  Edgara Miķelsona 60. jubilejas personālizstādē “Rīga… aizejošā”.

Tajā izstādīti līdz fotogrāfiskiem smalkumiem izstrādāti darbi, kuros mākslinieks precīzi un mērķtiecīgi visos gadalaikos fiksējis visdažādākās Rīgas vietas.

Mākslinieks Edgars Miķelsons ir viens no retajiem, kurš jau gadu desmitiem zīmē Rīgu. Viņš fiksē, kā pilsēta mainās, kā jaunais saplūst ar seno. Dzimis rīdzinieks, uzaudzis Māras dīķa tuvumā, un kopš studiju laikiem iemīļojos stundām vērot un zīmēt pilsētu gan dabā, gan no fotogrāfijām. Viņa radošo veikumu no piektdienas var aplūkot koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga” mākslinieka sešdesmitās jubilejas izstādē “Rīga… aizejošā”.

“Cenšos attēlot tādus skatus ar koka Rīgu, kuri drīz aizies. Un izmantoju dažādus materiālus, man ir vesela kolekcija ar dažādas krāsas papīriem. Katrai ainai cenšos atbilstoši izvēlēties,” stāsta Miķelsons.

“Darbs parasti ilgstošs. Jāuzzīmē kārtīgi un pēc tam ar akvareli, un tu jūti, kā akvarelis jau izsmēlis savas potences, un tad nāk virsū krāsainais zīmulis vai pastelis vai guaša.” 

“Kādreiz manī ieaudzināja - katru darbu vajag pilnā nopietnībā taisīt. Iedomāties, kā viņš tur muzejā stāvēs zelta rāmī. Tā es arī cenšos,” atzīst Miķelsons.

Viņš par savu mākslinieka ikdienu izvēlējies Vecrīgas gaisotni, ielās un kafejnīcās portretējot cilvēkus.  

Pēdējā desmitgadē, pateicoties sievas aktivitātēm un darbam, māksliniekam radusies iespēja ceļot un rīkot personālizstādes arī Briselē.

“Cilvēki ir noguruši no netīrības, negācijām, kas mums apkārt, tāpēc viņš mēģina radīt kaut ko skaistu. Un viņa darbi ir vēstures liecības, tā ir liecība par to Rīgu, par to Latviju, par tām vietām, kur viņš ir bijis, kādas tās ir uz to brīdi, jo mūsu apkārtne visu laiku mainās, bet te ir tā laika fiksācija vienā mirklī,” saka mākslinieka dzīvesbiedre Jolanta Miķelsone.  

“Tā ir mākslinieka misija – atstāt aiz sevis to mirkli, piefiksēt to nākamajām paaudzēm.”

 Savukārt mākslinieka meita Dana piebilst: “Es vienmēr visiem draugiem saku – ja vēlaties izprast Rīgas dvēseli, apskatiet mana tēva gleznas. Jo viņš ne tikai zīmē ielas, mājas, bet visu savu dzīvi veido patiesu Rīgas portretu, it kā viņš portretētu mīļoto cilvēku”.  

Edgara Miķelsona personālizstāde “Rīga … aizejošā” centrā “Koka Rīga” būs aplūkojama divus mēnešus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti