Kultūras ziņas

Rīgā ieradies BBC režisors Pīters Maniura

Kultūras ziņas

Izziņo Otrā Operetes festivāla programmu

2018. gadā Rīgā izstādīs Imanta Tillera darbus

Rīgā 2018.gadā izstādīs Austrālijas latviešu mākslinieka Imanta Tillera darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mākslas plašajā pasaulē vistālāk izdevies izrauties diviem latviešiem, iespējams, pateicoties tieši tam, ka viņi nedzīvo Latvijā. Amerikāņu mākslinieces Vijas Celmiņas daiļrade Latvijā jau tika daudzināta 2014.gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, savukārt pasaulslavenā Austrālijas latvieša Imanta Tillera vārds diemžēl Latvijā ir mazzināms. Šobrīd mākslinieks viesojas Rīgā, lai sagatavotos nākamgad gaidāmajai personālizstādei.

Likteņa paradokss – viens no Austrālijas slavenākajiem mūsdienu māksliniekiem un rakstniekiem, kurš jau septiņdesmito un astoņdesmito gadu vidū pārstāvēja valsti Sanpaulu un Venēcijas biennālēs, Latvijā zināms vien mākslas ekspertu vidē.

Imants Tillers. Latvietis. Dzimis Austrālijā, kurp bēgļu gaitas aizvedušas viņa vecākus. Sidnejas universitātē apguvis arhitekta profesiju. Šobrīd mākslinieks viesojas Rīgā, lai aplūkotu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu telpas.

"Nākošgad jūlija sākumā būs ekspozīcija latviešu Nacionālajā muzejā," latviski saka mākslinieks, bet turpina angliski.

"Viņš savus glezniecības darbus veido no kopā saliktiem nelieliem kartona gabaliņiem, un tie kā puzle veidojās un var turpināties bezgalīgi. Viņš to ieviesa 80.gadu sākumā," stāsta mākslas zinātniece, izstādes kuratore Elita Ansone.

"Mani ļoti interesē aborigēnu māksla, kas vienmēr tiek raksturota kā spirituāla. Tā ir metafiziska, no aizvēsturiskas pasaules. Es interesējos par to, kā tā savienojas ar Eiropas mākslinieku darbiem, tādiem kā Džordžo De Kiriko, bet tieši tāpat arī kā tā atspoguļojas Rietumu rakstu darbos un filozofijā," atklāj Tillers.

"Viņa mākslā ir apropriācijas metode, kas nozīmē to, ka Tillers izmanto citu mākslinieku radītos darbus. [Tā] ir kā pasaules ainava, pasaules kultūras mantojums," uzsver Ansone.

Turpinot dokumentēt pasaulslavenu ārzemju latviešu mākslinieku dzīvesstāstus, Jura Podnieka studijā šobrīd top filma par Imantu Tilleru.

Kinorežisore, Jura Podnieka studijas vadītāja Antra Cilinska stāsta, ka pirms diviem gadiem studija veidojusi filmu par Viju Celmiņu, bet šobrīd kino ļaudis ir devušies tālāk uz Austrāliju, kur atklājuši Imantu Tilleru.

"Tur ir ļoti daudz visa kā, tur ir vesela pasaule, vesela domāšana, tur ir gan dzeja, gan māksla, gan citu cilvēku radīta māksla. Viņa darbus var lasīt kā grāmatu," saka Cilinska.

Latvijā pirmā Imanta Tillera personālizstāde notiks nākamgad, valsts simtgades un Dziesmu svētku laikā Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā un to papildinās grāmata un filma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti