«Rīga 2014» programmā varēs iepazīt japāņu laikmetīgās mākslas izpausmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vairāki "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas notikumi ļaus Latvijas iedzīvotājiem tuvāk iepazīt Japānas kultūru un vēsturi.

Lai arī Japāna nav Eiropas valsts, tomēr "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā Rīgā būs baudāmas vairākas japāņu mākslas izpausmes. Sarunā Latvijas Radio "Rīga 2014" programmu vadītāja Aiva Rozenberga uzsver - tas esot gluži dabiski: "Eiropu labāk varam ieraudzīt attiecībās ar tālākām zemē, šajā gadījumā ar Japānu. Manuprāt, tā ir ārkārtīgi liela uzmanība no Japānas puses, ko mums ir iespēja izmantot," raidījumā "Kultūras Rondo" norāda Aiva Rozenberga.

"Rīga 2014" programmu vadītājai radies arī pozitīvs priekšstats par japāņiem: "Varu tikai mācīties, kā japāņi sazinās ar citiem cilvēkiem. Tā ir milzīga paļāvība, interese, bet tai pašā laikā zināma distance. Tas ir ļoti interesants savienojums, kas mums eiropiešiem sākumā ir grūti saprotams. Esmu pārliecinājusies - ir nepieciešamas nemitīgas, vairākkārtējas sarunas par gandrīz vai vienu un to pašu. Tajā brīdī, kad japāņi iegūst uzticību šim cilvēkam vai iestādei, tad uzreiz "viss aiziet pa diedziņu", viss notiek. Dažkārt mums to ir grūti saprast, jo mēs vienreiz tiekamies, kaut ko sarunājam un tad - vai nu tas notiek, vai nenotiek. Ar japāņiem ir ilgi jārunā, un tad viss notiek, nav vajadzīgi pat papīri. Viņi saka - mums dotais vārds ir tas, kas apliecina, vai mēs kaut ko darām vai nē."

Veiksmīgas sadarbības rezultātā "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā kultūras pilī "Ziemeļblāzma" līdz 15.jūnijam skatāma izstāde "Japāna eiropieša acīm/Japāna šodien, 16.izdevums". Fotoprojekts uzsākts 1999.gadā. Ik gadu divi Eiropas fotogrāfi tiek aicināti iemūžināt Japānas cilvēkus un viņu šodienas dzīvesveidu. Katru gadu fotogrāfi, apceļojot Japānu, strādā dažādās tās prefektūrās, parādot šīs valsts daudzveidību. Izstādē Rīgā būs skatāmi fotogrāfa Aleksandra Gronska (Rīga) un Nina Korhonena (Stokholma) darbi, kas uzņemti Koči prefektūrā.

Jūnija izskaņā Kalnciema kvartālā notiekošajā Papīra festivālā varēs iepazīt papīra mākslu no Japānas. Papīra festivālā tiks veidoti un izstādīti deviņi inovatīvi mākslas objekti no papīra. Paralēli objektu veidošanai Kalnciema kvartālā norisināsies papīra darbnīcas, lekcijas, performances un filmu vakari. Šos pasākumus vadīs japāņu mākslinieki un Latvijas papīra meistari.

Jūlijā Pasaules koru olimpiādes laikā Japānu pārstāvēs bundzinieku apvienība "Yamato" un Latvijā viesosies Japānas bērnu koris. Savukārt augustā trīs nedēļu garumā Grīziņkalnā ar Latvijas dejotājiem strādās Japānas horeogrāfu kolektīvs "Contact Gonzo", projekta noslēgumā Rīgas apkaimēs prezentējot vairākus jauniestudējumus.

Savukārt septembrī Japānas mākslinieki piedalīsies starptautiskajā laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit", piedāvājot savu redzējumu par pilsētu kā utopiju. Plānots, ka oktobrī rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs japāņu mākslinieka Hajaši Jasuhiko un latviešu mākslinieka Aigara Bikšes kopīgi veidotā interaktīvā instalācija "Onsen". Japānā došanās uz "Onsen" jeb publisku pirti ir ļoti sena, taču joprojām populāra tradīcija. Iepazīstinot ar šo tradīciju, oktobrī Esplanādē būs novietots guļbaļķu namiņš un ikviens būs aicināts pārģērbties, ieiet dušā un baudīt siltu vannu rudenīgajā Rīgā.

Plānots, ka Rīgā būs skatāmi arī Japānas gaismas mākslinieku darbi, fotomākslas lekcija un citi kultūras notikumi.

Japāņu mākslas notikumi programmā "Rīga 2014" ar Japānas mākslinieku līdzdalību tapuši ar ES - Japānas festivālu komitejas (EU - Japan Fest Commitee) atbalstu. Šī Japānas nevalstiskā organizācija jau kopš 1993.gada sadarbojas ar Eiropas kultūras galvaspilsētām. ES - Japānas festivālu komiteju vadītājs Šugi Kogi ir bijis arī Latvijā un uzstājies "Rīga 2014" rīkotajā Starptautiskajā forumā.

Aiva Rozenberga atklāj, ka, viesojoties Latvijā, Šugi Kogi sākotnēji meklējis jebkādus saskarsmes punktus, kas būtu starp abām valstīt, bet ne tradicionālos. "Viņš teica - tradicionālās lietas notiek pašas no sevis. Bet japāņu laikmetīgo mākslu mēs tik labi nepārzinām - vai tā būtu laikmetīgā deja, vai fotogrāfija. Mēs droši vien ļoti labi zinām japāņu teātra un mūzikas tradīcijas, bet ne tik daudz laikmetīgo skatu, un tieši tas ir viens no laukiem, kas šajā projektā tiek veicināts," uzsver Rozenberga.

Sadarbība starp Latvijas un Japānu tiek plānota arī ilgtermiņā: "Šogad redzami pirmie projekti, pirmie sadarbības rezultāti Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā, bet japāņus interesē atbalstīt cilvēkus arī pēc tam. Droši vien arī 2015., 2016.gadā uzsāktās attiecības turpināsies," norāda "Rīga 2014" programmu vadītāja Aiva Rozenberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti