RIBOCA2 programmā šonedēļ – ideju apmaiņa atvērtā un eksperimentālā vidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Otrās Rīgas starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles “viss reizē zied” (RIBOCA2) izstāde, kas vienlaikus ir arī filmas uzņemšanas laukums, būs pieejama apmeklētājiem līdz 13. septembrim un visu norises laiku tiks papildināta ar publisko programmu pasākumiem. Augusta pēdējā nedēļā izstādi bagātinās Timura Si-Cjiņa un Eiverijas Gordones lekcijas, “Senioru sarunas”, Bridžitas Polkas meistardarbnīcas un praktiskas nodarbības “Augnīcā”, informēja organizatori.

Mākslinieka Timura Si-Cjiņa lekcija

Augusta pēdējās nedēļas publiskās programmas pasākumu sarakstu aizsāk RIBOCA2 mākslinieka Timura Si-Cjiņa lekcija trešdien, 26. augustā, pulksten 18.30. Mākslinieka daiļradei raksturīgas zīmolotas ekosistēmas un 3D printētu skulptūru instalācijas, gaismas kastes un virtuālā realitāte, caur šiem darbiem meklējot domāšanas veidu, kas sniegtos tālāk par antropocentrisku duālismu – labais un ļaunais, prāts un ķermenis, matērija un dvēsele –, kas atrodas Rietumu apziņas centrā. Biennāles izstādē Si-Cjiņs kontekstualizē jaunas, sekulāras ticības projektu “New Peace” (“Jaunais miers”), aplūkojot Latvijas pagāniskās tradīcijas un to mantojumu. Lekcijas laikā mākslinieks iedziļināsies ne tikai RIBOCA2 izstādītā darba konceptā, bet arī aplūkos jautājumus, kas raksturīgi viņa mākslas praksei kopumā, aizskarot tādas tēmas kā mūsdienu filozofija, kultūras attīstība un izziņas dinamika.

"Senioru sarunas"

Ceturtdienas, 27. augusta, pēcpusdienā, pulksten 14.00 uz diskusiju aicināti seniori. Organizējot RIBOCA “Senioru sarunas”, izglītības programmas veidotāji vēlas aktualizēt nepieciešamību pēc stereotipu, kas saistās ar laikmetīgo mākslu un tās izvēlēto auditoriju, pārvērtēšanu – laikmetīgās mākslas praksēs veidoto mākslas darbu saturs nav aktuāls tikai jaunākajām paaudzēm. Neuzsverot kādas paaudzes pārākumu, katra izstādes apmeklētāja pieredze un viedoklis var kļūt par katalizatoru dažādu mūsdienu jautājumu risināšanai un sabiedrībā aktīvi pārstāvētu viedokļu izvērtēšanai. Taču, ņemot vērā, ka RIBOCA2 iecere ir pievērsties pārdomām par mūsu apdzīvotās pasaules galu un iespējām uzcelt jaunu, šī tēma īpaši aktualizējas sarunās ar vecāka gada gājuma sabiedrības pārstāvjiem, kas, savā dzīvē jau piedzīvojuši veselu sistēmas sabrukšanu un savā ziņā ”jaunas pasaules” radīšanu.

“Šāda pieredze un atmiņas par pārmaiņu laikiem ir vērtīgas tālākas diskusijas veidošanai par to, kā mainās pasaules redzējums un indivīda attiecības ar vidi, ienākot krasām izmaiņām ikdienas dzīvē,” norāda organizatori. Pēc izstādes aplūkošanas diskusijas dalībniekiem būs iespēja dalīties ar redzēto, kavējoties savā pieredzē un raisot kopējas pārdomas caur dažādu viedokļu atspoguļojumu.

(Ņemot vērā ierobežoto dalībnieku skaitu, pasākuma rīkotāji interesentus lūdz reģistrēties, rakstot uz e-pastu [email protected] vai zvanot pa tālr.+371 2020 6323. Pensionāriem ieeja brīva, uzrādot pensionāra apliecību.)

Socioloģes Eiverijas Gordones tiešsaistes lekcija

Turpinot RIBOCA2 tiešsaistes publiskās programmas aicinājumu paraudzīties uz cilvēka dzīvi un klātbūtni uz šīs planētas, 27. augusta vakaru pulksten 19.00 noslēgs socioloģes Eiverijas Gordones tiešsaistes lekcija "Spoku apsēstas nākotnes ‒ utopiskās robežzonas". Kalifornijas Universitātes (Santabarbara) socioloģijas profesore un Londonas Universitātes Bērkbeka Jurisprudences augstskolas viesprofesore, kā arī vairāku grāmatu un publikāciju autore Eiverija Gordone uzskata, ka spokošanās norāda uz kāda sociālās vardarbības akta nodarītu zaudējumu vai pāridarījumu pagātnē vai tagadnē. Šī lekcija, kuras uzmanības centrā ir Vilkābeles arhīva saturs, aicinās pakavēties pārdomās par utopiskajām robežzonām, kurās dominē bēgšana, maronāža jeb autonomas izbēgušo vergu kopienas, klaidonība, kareivju dezertēšana un citas, bieži vien skaidri nenolasāmas patvēruma meklējumu, pretošanās un alternatīvu dzīvesveidu formas.

Mākslinieces Bridžetas Polkas meistarklase "Meklējot līdzsvaru"

Līdzsvara izjūtu pieredzēt klātienē un pārbaudīt savus spēkus akmeņu skulptūru balansēšanā būs iespēja RIBOCA2 dalībnieces Bridžetas Polkas vadītajā meistarklasē "Meklējot līdzsvaru", kas notiks piektdien, 28. augustā, pulksten 15.00. Bridžeta Polka pazīstama ar izdedžu bluķu, ķieģeļu un dabisku akmeņu balansēšanu, veidojot īslaicīgas skulptūras, kuras kopā satur tikai neiedomājami trausla līdzsvara spēks. Atklājot ne tikai šķietami neiespējamo akmeņu skulptūru tehnisko procesu, Polka iepazīstinās dalībniekus arī ar tā meditatīvo nozīmi un to, kā akmeņu balansēšana palīdz pieredzēt pilnīgu mieru, klusumu um fokusēšanos. Meistardabnīca notiks angļu valodā, taču tulkojums latviešu un krievu valodās tiks nodrošināts pēc nepieciešamības. (Interesentus ierobežotā dalībnieku skaita dēļ lūdz reģistrēties tiešsaistē.)

"Pēdējās tīrīšanas diena"

Svētdien, 30. augustā, nedēļu noslēgs kārtējā "Pēdējās tīrīšanas diena", kas notiks sadarbībā ar “Augnīcu”, kurā RIBOCA2 apmeklētāji arī izstādes darba laikā aicināti uzkavēties, relaksēties un pastrādāt dārzā ‒ vai nu sekojot uz vietas atrodamajiem norādījumiem, vai klausot savai intuīcijai. Dārzā visu biennāles laiku būs brīvi pieejama pašapkalpošanās tējnīca, arī svaigi garšaugi, tomāti, āboli un citi labumi (ierobežotos daudzumos). Šoreiz “Augnīcā” no pulksten 13.00 līdz 18.00 būs iespējams uzzināt vairāk par “zero waste” balkona dārza iekopšanu, gūt ieskatu daudzveidīgo un viengadīgo augu pasaulē, kā arī piedalīties mezglošanas un aušanas meistardarbnīcā. 

RIBOCA2

2. Rīgas starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle "viss reizē zied" ārkārtas situācijas ietekmē bija spiesta mainīt savu formātu, ļaujoties nebijušai vizuālās mākslas izstāžu formāta transformācijai un vienlaikus saglabājot koncepcijas pamatā ietverto vēlēšanos meklēt citu veidu, kā dzīvot šajā pasaulē, atrodot saskares punktus ar citām balsīm, citu uztveri un jauniem ceļiem attiecību veidošanā. Zīmīgi, ka konceptā ietvertā ideja tik pravietiski sasaucas ar izaicinājumiem jaunu ceļu meklējumos, ar ko šobrīd saskaras visa pasaule. RIBOCA2 kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas izraudzītais valdzinājuma atjaunotnes jēdziens ‒ alternatīva pašreizējai bezcerīgu vēstījumu lavīnai ‒ kļuva par ietvaru, kurā veidot pozitīvus tagadnes un nākotnes scenārijus, kuros tas, ka beidzas viena pasaule, nenozīmē, ka pienācis pasaules gals.

Lai arī izstādes vizuālais veidols ir atkāpe no līdz šim ierastā biennāles formāta, izstādes norises vietu izmantojot arī kā filmas uzņemšanas laukumu, apmeklētājiem tas sniegs iespēju gūt vēl nebijušu, nepastarpinātu pieredzi un kļūt par lieciniekiem tās uzņemšanā. 4-5 stundu garā, nesteidzīgā pastaigā pamazām atklājot Andrejsalas apslēptos vaibstus, ritmus un vērojot, kā uz mūsdienu drupām iezīmējas jaunas pasaules aprises, mākslas darbi atklāsies brīvā dabā, krastmalā, tukšos zemes gabalos, pļavās un aizaugušos brikšņos, bijušajā peintbola laukumā un dažādās telpās ‒ no angāra līdz RIBOCA2 galvenajai mītnei, ostas ēkai. Pa pusei drupas, pa pusei būvlaukums, kas kaut kas starp pagātnes sabrukušajiem sapņiem un tagadnes realitāti, Tarkovska filmām raksturīgās gaisotnes caurstrāvotajā Andrejsalā izstādes norise pārtaps arī par pilnmetrāžas filmas scenāriju, izsekojot sākotnējā izstādes plāna atblāzmām un no jauna radītajām iecerēm. Filmas mākslinieces, scenāristes un inscenētājas Rebekas Lamarša-Vadelas un filmas līdzrežisora, pazīstamā latviešu kinematogrāfista Dāvja Sīmaņa kopdarba pirmizrāde paredzēta 2021. gada sākumā.

Līdz izstādes norises beigām, 13. septembrim, izstādi bagātinās vairākas performances (Bridžita Polka, Dominika Olšovija, IevaKrish, Bendiks Jiske, Nina Beijere un Dora Budora), mākslinieku lekcijas (Lina Lapelīte, Margarita Imo, Valdis Celms, Olivers Bīrs, Tomass Saraseno, Emanuele Koča, Jānuss Samma sarunā ar Uku Lemperu un Inetu Lipši) un biennāles tiešsaistes cikla lekciju turpinājums ar Džeka Halberstāma, Eiverijas Gordones un Vensjānas Deprē piedalīšanos, kā arī mākslas mediatoru vadītas ekskursijas. Visas šīs aktivitātes notiks, ievērojot veselības aizsardzības un drošības noteikumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti