RIBOCA2 izstādi trīs nedēļās apmeklēja vismaz 21 000 cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Trīs nedēļu laikā – no 20. augusta līdz 13. septembrim, kad Andrejsalā bija apskatāma otrās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA2) izstāde, to apmeklēja vismaz 21 000 cilvēku, informēja RIBOCA2 organizatori, norādot, ka īpašs apmeklētāju skaita pieaugums bijis vērojams biennāles izskaņas nedēļā.

Lai arī sākotnēji plānotais otrās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles norises ilgums bija pieci mēneši, Covid-19 pandēmijas dēļ RIBOCA2 organizatori lēma izstādes ilgumu tēlaini pielāgot tās nosaukumam "viss reizē zied. "Kā rets zieds ar īsu ziedēšanas laiku," skaidro izstādes rīkotāji. Izstāde formāts arī rada turpinājumu pilnmetrāžas dokumentālajā filmā, un biennāles 20 hektāru plašā teritorija tika izmantota kā filmēšanas laukums.

Lai arī biennāles projektu klasiski veido izstāde, pirmo reizi mākslas pasaulē tā pārtapa par pilnmetrāžas filmas uzņemšanas laukumu, kur filma tika uzņemta izstādes darba laikā – RIBOCA2 galvenās kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas un līdzrežisora Dāvja Sīmaņa vadībā.

Plānots, ka filma savu pirmizrādi piedzīvos 2021. gada sākumā.

“Tāpat, kā pati izstāde, arī filma runās par sliekšņiem un pārvērtībām situācijā, kad kādai konkrētai pasaulei pienācis gals. Scenārijs izseko sākotnējā izstādes plāna paliekām, līkločojot starp nepabeigtajām, pārveidotajām un no jauna radītajām iecerēm, un risinās kā odiseja, rāms plūdums un meditācija par lietu nepastāvību. Filma ir veltījums topošai labvēlīgai, caur valdzinājuma atjaunotnes procesu izgājušai pasaulei, kurā mākslas darbi funkcionē kā domu ceļazīmes,” uzsver Rebeka Lamarša-Vadela.

Biennāles norises laikā apmeklētājiem bija iespēja iepazīt 65 mākslinieku un 9 mākslinieku kolektīvu darbus.

RIBOCA2 veidoja mākslinieki, radošas personības un domātāji, meklējot nākotnes kopsaucējus reģionālajiem un globālajiem šodienas kontekstiem.

Lielākā daļa dalībnieku (vismaz viena trešdaļa no Baltijas valstīm un gandrīz 60% no Baltijas jūras reģiona), kas uzaicināti piedalīties biennālē, ir dzimuši, dzīvo vai strādā Baltijas valstīs. Biennāle iepazīstināja arī ar virkni dalībniekiem no Amerikas Savienotajām Valstīm, Apvienotās Karalistes, Argentīnas, Austrijas, Beļģijas, Francijas, Grieķijas, Horvātijas, Itālijas, Meksikas, Norvēģijas un Šveices. Tajā bija sastopami arī tādi zināmi vārdi kā: Tomass Saraseno (Tomás Saraceno) (Argentīna un Itālija), Bridžeta Polka (Bridget Polk) (ASV), Olivers Bīrs (Oliver Beer) (Apvienotā Karaliste), Hišams Berrada (Hicham Berrada), (Francija un Maroka), Līna Lapelīte (Lina Lapélyté) un Mantas Petraitis (Lietuva) un daudzi citi.

Latviju RIBOCA2 pārstāvēja Valdis Celms, Agnese Krivade, Kristaps Ancāns, MAREUNROL’S, Vija Eniņa, IevaKrish (Latvija, Lietuva), Miķelis Fišers un Daina Taimiņa.

Biennāles tiešsaistes cikla lekciju turpinājums ir pieredzams un skatāms joprojām biennāles tīmekļa vietnē, kā arī biennāles "Youtube" kanālā. Līdz 1. oktobrim RIBOCA2 turpinās iknedēļas ceturtdienu lekciju un sarunu ciklu, kur ievērojami teorētiķi, pētnieki, dzejnieki un rakstnieki aicināti kavēties pārdomās par tādiem vārdiem kā "beigas", "cilvēks", "mīlestība", "balsis",  izmantojot tos kā prizmas, caur kurām paraudzīties uz alternatīviem skatījumiem uz mūsu tagadnes un nākotnes scenārijiem. Vēl trīs lekcijas/ sarunas aktualizēs šīs tēmas un RIBOCA2 publisko programmu asociētā kuratore Sofija Lemosa (Sofia Lemos) šos jautājumus kopā šķetinās ar filozofi Vensjānu Desprē (Vinciane Despret) (17.septembrī) un pētnieci, rakstnieci Makenziju Vorku (McKenzie Wark)  (24.septembrī). Sarunu cikls noslēgsies 1. oktobrī ar pārdomām par tālākajiem šīs pasaules scenārijiem un veidiem - kādas ir iespējamas mūsu nākotnes?   

Par RIBOCA 

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) ir starptautisks Eiropas mēroga projekts ar spēcīgi izteiktu reģionālu profilu, kas aizsākts 2016. gadā. Balstoties Rīgas un Baltijas valstu bagātajā vēsturē, biennāle izceļ plašāka reģiona māksliniecisko vidi, sniedzot māksliniekiem iespēju veidot dialogu ar pilsētas un tuvākās apkārtnes kultūras, vēsturisko un sociālpolitisko kontekstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti