RIBOCA2 atklāšanas nedēļā gaidāma plaša performanču, sarunu un darbnīcu programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ceturtdien, 20. augustā, no pulksten 12.00 līdz pulksten 19.00 Andrejsalas 200 tūkstošu kvadrātmetru plašā teritorija uzņems pirmos Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles RIBOCA2 "viss reizē zied" apmeklētājus. Šis notikums aizsāks filmas uzņemšanas procesu un tiks izgaismots ar performanču, sarunu, lekciju un darbnīcu programmu četru dienu garumā. Pirmā atklāšanas nedēļa tiks noslēgta svētdien, 23. augustā, ar programmu veltītu dažādām paaudzēm un interesēm - RIBOCA2 Ģimenes dienu, informēja RIBOCA2 organizatori.

RIBOCA2 atklāšanas programma būs izstādi papildinošs elements, aicinot skatītāju domāt dialogā un būt klātesošiem ne tikai sarunās un dažāda veida darbnīcās, bet arī laika un fiziskās klātbūtnes nogrieznī noteiktiem mākslas darbiem.

Ceturtdiena

Programmu pulksten 12.00 ievadīs māksliniece Bridžeta Polka ar performanci "Akmeņu un atlūzu balansēšana", kura laikā dažāda izmēra būvniecības materiālu atlūzas, ķieģeli un akmeņi savienosies īslaicīgās skulptūrās, kuras veido neiedomājami trausla līdzsvara spēks un atklāj par cilvēka gribas, minerālu pasaules īpašību un fizikas likumu kopdarba rezultātu. Ar nelieliem pārtraukumiem māksliniece turpinās performance katru dienu, strādājot ar akmeņiem un gruvešu atlūzām, kas atrastas Rīgā un pilsētas apkārtnē,  un ar smalki izsvērta līdzsvara palīdzību veidojot skulptūras no pilsētas un visas zemes vēstures slāņu fragmentiem. Viņas mākslas darbi neatstās nekādas pēdas un pastāvēs tikai līdz biennāles noslēgumam.

Atklāšanas dienā būs iespēja pieredzēt arī Doras Budoras “Gadā, kurā (kompanjondarbs)” pulksten 13.30 un Olivera Bīra "Mājas dievības (Aspazija)" pulksten 16.00 performances, savukārt pulksten 18.15 šo ciklu noslēgs Dominikas Olšovijas "Miegainas sirds žāvas", kuras ietvaros māksliniece pievēršas nāvei, tās tradicionālajām izpausmēm un vietai, ko tai atvēl laikmetīgā kultūra, īpaši izceļot publiskās apraudāšanas un ar to saistīto emociju paradoksus.

Atklāšanas dienas programmu 20. augustā pulksten 17.00 papildinās arī mākslinieka Tomasa Saraseno saruna ar RIBOCA2 kuratori Rebeku Lamaršu-Vadelu, savukārt pulksten 12.30 un pulksten 15.30 uz tikšanos ar laikmetīgo mākslu aicinās RIBOCA mediatori, vedot izstādes pieredzi bagātinošās ekskursijās un kopā atklājot Andrejsalas teritoriju.

Piektdiena

Pasākumu programma turpināsies arī piektdien, 21. augustā, pilnmetrāžas filmas uzņemšanas dienā, kā arī nedēļas nogalē, rosinot papildināt izstādes apmeklējuma pieredzi ar dalību mediatoru vadītajās ekskursijās un dažāda veida pasākumos, tai skaitā Valda Celma sarunā ar kritiķi Vilni Vēju pulksten 15.30, mākslinieka Augusta Serapina lekcijā pulksten 17.00, bet pulksten 18.00 Džeka Halberstāma lekcijā “Mežonība - apmulsuma estētika".

Sestdiena

RIBOCA2 trešo norises dienu pulksten 12.00 atklās Ninas Baijeres performance “Absolūtais zaudējums”, pēcpusdienā interesenti aicināti doties uz Jūrmalu, lai pulksten 17.00 pievienotos ekskursijai “”Kruīzings” padomju Rīgā. Irbes dienasgrāmata” - Kaspara Vanaga vadītai sarunai ar mākslinieku Jānusu Sammu un vēsturniekiem Inetu Lipšu un Uku Lemberu.

Svētdiena

Svētdien, 23. augustā, atklāšanas programmu noslēgs RIBOCA2 Ģimenes diena, kurā uz dažādiem notikumiem aicinātas visa veida ģimenes ar bērniem, senioriem, tīņiem, otrās pakāpes brālēniem, māsīcām un citiem ģimenes locekļiem. Caur dažādiem pasākumiem būs iespēja iepazīties ar izstādē redzamajiem darbiem un atklāt ko jaunu par Andrejsalas apkaimi, kā arī piedalīties darbnīcās un uzzināt noslēpumus par zemūdens pasauli, plastmasas pārstrādes iespējām, testēt augsni, apmainīties ar augiem, izpētīt urbāno dārzu un vienā dienā pēkšņi kļūt par filmas aktieriem.

Šīs dienas laikā no pulksten 12.00 līdz pulksten 17.00 notiks dažāda veida aktivitātes - darbnīca “Nezināmie ūdeņi”, pop-up interaktīvā zaļā ekrāna studija, plastmasas pārstrādes demonstrējumi, monotipijas darbnīca un dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes nodarbība “Īsta māksla, fiktīvi stāsti”. Savukārt no pulksten 13.00 līdz pulksten 17.00 programmā “Dabas bērni” varēs iepazīt “Augnīca” izveidoto urbāno dārzu, būs iespēja iesaistīties mobilā augsnes mērījumu laboratorijā un veikt eksperimentus kopā ar zinātnieku, augsnes pētnieku Dr. geogr. Imantu Kukuļu, darbosies augu apmaiņas punkts, augu nospiedumu darbnīca, “Sēklu bumbu” stacija, orientēšanās spēle bērniem savvaļas un kultūraugos, kā arī pašapkalpošanās tējnīca.

RIBOCA2

2. Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle "viss reizē zied" ārkārtas situācijas ietekmē bija spiesta mainīt savu formātu, ļaujoties nebijušai vizuālās mākslas izstāžu formāta transformācijai un vienlaikus saglabājot koncepcijas pamatā ietverto vēlēšanos meklēt citu veidu, kā dzīvot šajā pasaulē, atrodot saskares punktus ar citām balsīm, citu uztveri un jauniem ceļiem attiecību veidošanā. Zīmīgi, ka konceptā ietvertā ideja tik pravietiski sasaucas ar izaicinājumiem jaunu ceļu meklējumos, ar ko šobrīd saskaras visa pasaule. RIBOCA2 kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas izraudzītais valdzinājuma atjaunotnes jēdziens ‒ alternatīva pašreizējai bezcerīgu vēstījumu lavīnai ‒ kļuva par ietvaru, kurā veidot pozitīvus tagadnes un nākotnes scenārijus, kuros tas, ka beidzas viena pasaule, nenozīmē, ka pienācis pasaules gals.

Lai arī izstādes vizuālais veidols ir atkāpe no līdz šim ierastā biennāles formāta, izstādes norises vietu izmantojot arī kā filmas uzņemšanas laukumu, apmeklētājiem tas sniegs iespēju gūt vēl nebijušu, nepastarpinātu pieredzi un kļūt par lieciniekiem tās uzņemšanā. 4-5 stundu garā, nesteidzīgā pastaigā pamazām atklājot Andrejsalas apslēptos vaibstus, ritmus un vērojot, kā uz mūsdienu drupām iezīmējas jaunas pasaules aprises, mākslas darbi atklāsies brīvā dabā, krastmalā, tukšos zemes gabalos, pļavās un aizaugušos brikšņos, bijušajā peintbola laukumā un dažādās telpās ‒ no angāra līdz RIBOCA2 galvenajai mītnei, ostas ēkai. Pa pusei drupas, pa pusei būvlaukums, kas kaut kas starp pagātnes sabrukušajiem sapņiem un tagadnes realitāti, Tarkovska filmām raksturīgās gaisotnes caurstrāvotajā Andrejsalā izstādes norise pārtaps arī par pilnmetrāžas filmas scenāriju, izsekojot sākotnējā izstādes plāna atblāzmām un no jauna radītajām iecerēm. Filmas mākslinieces, scenāristes un inscenētājas Rebekas Lamarša-Vadelas un filmas līdzrežisora, pazīstamā latviešu kinematogrāfista Dāvja Sīmaņa kopdarba pirmizrāde paredzēta 2021.gada sākumā.

Līdz izstādes norises beigām, 13. septembrim, izstādi bagātinās vairākas performances (Bridžita Polka, Dominika Olšovija, IevaKrish, Bendiks Jiske, Nina Beijere un Dora Budora), mākslinieku lekcijas (Lina Lapelīte, Margarita Imo, Valdis Celms, Olivers Bīrs, Tomass Saraseno, Emanuele Koča, Jānuss Samma sarunā ar Uku Lemperu un Inetu Lipši) un biennāles tiešsaistes cikla lekciju turpinājums ar Džeka Halberstāma, Eiverijas Gordones un Vensjānas Deprē piedalīšanos, kā arī mākslas mediatoru vadītas ekskursijas. Visas šīs aktivitātes notiks, ievērojot veselības aizsardzības un drošības noteikumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti