RIBOCA šogad aicinās uz «Cieņas vingrinājumiem» Andrejsalā un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Trešajai Rīgas Starptautiskajai laikmetīgās mākslas biennālei (RIBOCA3), kas galvenā kuratora Renē Bloka mākslinieciskajā vadībā norisināsies no šī gada 15. jūlija līdz 2. oktobrim, dots nosaukums "Cieņas vingrinājumi" ("Exercises in Respect"). Izstādes galvenajā norises vietā Andrejsalā būs aplūkojami 63 mākslinieku darbi, informēja biennāles rīkotāji.

"Biennālē redzamie darbi izstādes kontekstā funkcionēs paši par sevi, iedvesmojot diskusijām, kas nav pakļautas striktam izstādes tematam. Nosaukums "Cieņas vingrinājumi" uzsver ideju, ka katrs mākslas darbs uzlūkojams atsevišķi, taču vienlaikus tie visi kopā iederas biennāles konceptā un kontekstā," norādīja organizatori. 

Biennāles galvenais kurators Renē Bloks skaidroja: “Raugoties vēsturē, žesti, kas pauž cieņu, bieži izmanoti, lai norādītu, ka mēģinām saprast viens otru, neskatoties uz viedokļu atšķirībām. Izstādē “izskanēs” balsis no dažādām paaudzēm un pasaules malām, un tas, ieklausoties biennāles kopskaņā, būs gan harmoniski, gan disharmoniski.”

Arī 2022. gadā biennāles galvenā norises vieta būs Andrejsalas vairāk nekā 20 hektārus plašajā teritorijā, kur agrāk atradusies tirdzniecības osta. Iespaidīgā vide, kurā vienkopus sadzīvo pamesta spēkstacija, osta, graudu glabātuves, pļavas, angāri un citi industriālas arhitektūras elementi, kalpojusi par Renē Bloka iedvesmas avotu, izvēloties izstādes dalībniekus: “Lai piepildītu šo plašumu un vidi, nepieciešama muzikalitātes izjūta. Es par katru mākslinieku domāju kā par balsi, viņu darbiem – kā mūzikas instrumentiem. Šajā metaforā Andrejsala ir viņu koncertzāle. Taču viņu uzdevums nav atskaņot kādu skaņdarbu diriģenta vadībā, viņiem jāskan pašiem par sevi.”

Otra biennāles norises vieta būs Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) Vecrīgā. Tajā tiks izstādītas 38 starptautiski atzītu mākslinieku grafikas, kas agrāk radītas Renē Bloka kūrētajām biennālēm Hamburgā (1985), Sidnejā (1990), Stambulā (1995) un Cetiņē (2004). 

Rīkotāji atzīmēja, ka vairāk nekā puse no darbiem, kas tiks izstādīti galvenajā izstādē, būs jaunradīti, iedvesmojoties no pilsētas unikālajiem sociālajiem un vēsturiskajiem kontekstiem. Jāpiemin, ka RIBOCA3 piedalīsies rekordliels Latvijas dalībnieku skaits.

Kopā ar Bloku biennāli veido asociētais kurators Niko Anklams (Nico Anklam), kurš piedalās RIBOCA3 publiskās programmas veidošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti