Kultūras ziņas

Krimplēnmānija – modes kliedziens padomju garderobē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Daigas Grantiņas "Lauka telpa" Rīgas Biržā

Rezonanses telpa mākslai. Rīgas Biržā atklāj Daigas Grantiņas izstādi «Lauka telpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas Biržā atklāta Parīzē dzīvojošās latviešu mākslinieces Daigas Grantiņas līdz šim lielākā izstāde Latvijā – "Lauka telpa". Māksliniece 2019. gadā veidoja Latvijas paviljonu Venēcijas biennālei. Izstādē būs aplūkojams viens darbs no biennāles, bet pārējā jaunāko skulpturālo veidojumu sērija atklās simbolisku Grantiņas daiļrades lasījumu, ar sapņu un iztēles vīzijām.

"It sevišķi šinī kontekstā vai šinī kultūras vidē, kas ir saistīta ar manu bērnību un ģimeni, man vissvarīgākais ir tas, – es daudz domāju procesā, kā valoda top un kādā veidā mēs lasām zīmes, un kādā veidā transformējas zīmes un krāsu simbolika; un viss, kas paliek par simbolu – kurā brīdī sabiedrība nolemj par to nozīmi. Tas mākslai ir ļoti būtiski, ka sabiedrība nolemj par to pašu nozīmi, vai tā ir vispār māksla un vai viņa ir svarīga, un vai rezonē ar sabiedrību, jo pirms tam to nevar nosaukt par mākslu, ja nav telpa viņai, rezonanses telpa," stāsta māksliniece Daiga Grantiņa.

Izstādes kuratore Zane Onckule atklāj: ""Lauka telpa" turpina mākslinieces praksi. Tajā centrā ir domas par, kā jau nosaukumā ietverts, par lauku, telpu, lauka telpu. Ekspozīcijā apskatāmi 12 darbi. Skulptūra – tas ir viņas galvenais medijs, kādā viņa strādā. Materiālu ziņā ir diezgan daudz gan organiskie, gan sintētiskie. [..] Darbi ir izkārtojušies diagonālē, tajā paša laikā nav konkrēts veids, kā izstādi iepazīt, apmeklētāji apzināti ir aicināti paši veidot savu gājienu vai taku pa izstādes darbiem."

2019. gadā Daiga Grantiņa pārstāvēja savu dzimto zemi, veidojot Latvijas paviljonu Venēcijas biennālei. Toreiz izstāde saucās "Saules suņi", un centrālais darbs, pats "Saules suns", tagad izstādē novietots centrā. Blakus slejas jaunās darbu sērijas pirmais darbs "Karaliene", kas ietekmējis pārējos.

"Nosaukums "Lauka telpa" man ir saistīts ar sava veida emancipāciju, un manā procesā tas ir saistīts ar telpisku emancipāciju, skulpturālu emancipāciju, kā skulptūra pati par sevi ir spējīga stāvēt vai kustēties, vai izraisīt iekšējās kustības," skaidro Grantiņa.

Daigas Grantiņas personālizstāde "Laika telpa", iekārtota Rīgas Biržas lielajā zālē, pēc ilga laika ielaižot tajā dienasgaismu, kurai ir īpaša loma izstādē. 

Izstādi papildinās dažādas izglītības programmas; tuvākās ekskursijas un sarunas par laikmetīgo mākslu izstādē notiks 13. un 20. maijā. Turpat Rīgas Biržā apmeklētāji var iepazīt arī Taizemes mūsdienu glezniecību un tekstilmākslu izstādē "No ikdienas līdz mākslai", stāstot par Taizemes četru reģionu kultūru atšķirībām un izceļot vienojošo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti