Rēzeknē uz starptautisko mākslas plenēru «Domas lidojums» ierodas 13 mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau 13. pavasari Rēzekne savās ielās, parkos un pagalmos uz starptautisko plenēru sagaida māksliniekus ne vien no dažādām Latvijas pilsētām, bet arī no kaimiņvalstīm, kas nedēļas garumā ik gadu dažādos rakursos un no dažādiem skatupunktiem savos darbos iemūžina pilsētu un tās apkārtni.

Rēzeknē uz starptautisko mākslas plenēru “Domas lidojums” ierodas 13 mākslinieki
00:00 / 02:42
Lejuplādēt
Mākslinieku plenērs “Domas lidojums” jau 20. maijā Latgales sirdī uzņems 13 māksliniekus, kurus līdz pat sestdienai rēzeknieši varēs sastap dažādās pilsētas vietās. Paši mākslinieki atzīst, ka plenēri ir jau tradīcijām apvīts pasākums, kas ļauj satikt kolēģus un izrauties no ikdienas. 

“Trīspadsmitais plenērs un 13 mākslinieki gan no dažādām Latvijas pilsētām, gan arī no kaimiņzemes Krievijas,” rezumē Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centra pārstāve Kristīne Kokoreviča. Mākslinieki nedēļu dzīvo pilsētā un viens no viņu galvenajiem uzdevumiem ir radīt darbus, atklājot tās vietas Rēzeknē, kuras paši rēzeknieši ikdienas steigā vairs nesaskata un nesaredz to īpašo un savdabīgo skaistumu.

“Pavasarī tas notiek, jo pavasaris ir tas gadalaiks, kad mostas daba, kad plaukst koki. Tad māksliniekiem rodas vislabākie un skaistākie darbi, un viņi paši ir par to, ka Rēzeknē plenēram ir jābūt tieši pavasarī. Katru gadu mēs izvirzām plenēra moto jeb devīzi. Iepriekšējos gados mēs uzsvaru likām tieši uz Latvijas simtgadi, tad šajā gadā plenēra moto ir – visi ceļi ved uz Rēzekni. Māksliniekiem būs tas uzdevums savās gleznās arī parādīt, kā tad tie visi ceļi ved uz Rēzekni un kā viņi to redz.”

Katrs mākslinieks nedēļas laikā rada vidēji 5 līdz 6 darbus, citkārt pat vairāk. Divus no plenēra laikā radītajiem darbiem autors dāvina pilsētai.

“Attēlo to, ko mēs nesaskatām. Protams katru gadu klasika ir Rēzeknes pilskalns, Latgales koncertzāle GORS, katedrāle. Tas manuprāt dominē katru gadu kaut vienā no katra mākslinieka darbiem, bet pagājušajā gadā mēs arī manījām ka mākslinieki izgāja arī ārpus Rēzeknes – gan pie Rāznas ezera, gan pa Rēzeknes novadu atrada arī kādu skaistu vietu, ko attēloja savos darbos.”

Ik gadu Rēzeknes plenērā “Domas lidojums” piedalās arī rēzeknietis, viens no Latgales ievērojamākajiem māksliniekiem, gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks, kuram šogad nosvinēt 75. jubilejas gads. Viņš gan atzīst, plenēru savā pilsētā līdz galam nevar izjust kā plenēru, tās tomēr esot mājas:

“Mums, rēzekniešiem, tā ir sava pilsēta, te mums tas plenērs tā īsti nesanāk. Kad tu aizbrauc uz to pašu Krāslavu, tev ne uz darbu jāiet, ne uz ielas pazīstamie. Tu no visa esi atgājis malā.”

Pilsētu viņš uzskata pat pateicīgu vietu plenēru organizēšanai, tomēr viņam pašam darbos netīk atspoguļot jaunbūves.

“Ne deļ tā, ka sliktas vai neizskatīgi, bet tāpēc, ka ar tām vēl laiks nav pastrādājis, nav vēl tā laika uzslāņojuma. Ir par tīru un par gludu. Glezniecībai specifiski gribās, lai laiks būtu vairāk padarbojies. Pateicīgs laiks lai gleznotu ir aprīlis. Tad gad nav vēl zaļuma, tas tikai sākas. Tagad jau vasaras zaļums, visa pilsēta ir zaļa un cauri tam zaļumam neko citu vairs neredz, tikai to zaļumu. Tā ka šis nav tas labākais laiks. Kādreiz pirms dažiem gadiem, kad plenērus rīkoja agrāk, man patika labāk," viņš stāsta. 

Lai vai kā plenēri mākslinieku vidū joprojām ir pieprasīti un tā ir savā ziņā nepieciešamība, atzīst gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks, kurš regulāri piedalās ne vien pašmāju plenēros, bet brauc arī uz citām Latvijas pilsētām. Sevišķi māklsinieks iemīļojis Krāslavu, kur plenēra tradīcijas ir vienas no senākajām Latvijā:

“Tas joprojām ir aktuāli, un cilvēki uz tiem brauc ar prieku, jo tā ir tāda iespēja izrauties no ikdienas, satikt draugus, kolēģus. Tas ir derīgi un patīkami, kustība paldies dievam nav apsīkusi. Tie kas jau ir iesākuši, tie gadu no gada brauc parasti, protams pienāk kādi jauni, kāds atkrīt, kāds nāk klāt, kaut kāda maiņa jau notiek.

13. starptautiskais mākslinieku plenērs “Domas lidojums” Rēzeknē turpināsies līdz pat nedēļas nogalei, kad sestdien, 25.maijā, Mūzikas un mākslas festivāla "SevenHills" ietvaros tiks atklāta plenēra laikā radīto darbu izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti