Rēzeknē skatāma Aivara Kises gleznu izstāde «Starp debesīm un zemi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 30. augusta līdz 30. septembrim Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē skatāma Aivara Kises  gleznu izstāde “Starp debesīm un zemi”.

Pirms pieciem gadiem Aivars Kise muzejā svinēja savu 60. dzīves jubileju ar gleznu izstādi “Pārdomu vējš”, kurā gleznu autors ieveda skatītāju fantāzijas tēlu pasaulē.

Šoreiz izstādē “Starp debesīm un zemi” apmeklētāji var ielūkoties gan Aivara Kises radītajos Latgales ainavu atspulgos, gan autora filozofisko pārdomu izraisītajos motīvos. Pavasara un vasaras zaļums, mainīgās debesis, taciņas un lauku ceļi, kas bieži vien aizved uz kādu baznīcu. Kādā ceļa pagriezienā skatam atklājas nelielā Pilcenes baznīca, ko mākslinieks tvēris kā saulainu stūrīti, kur viegli gan prātam, gan sirdij. Meža klusums bezvējā, upes mošanās no rīta vai piemirkusī pieneņu pļava – katrai ainavai ir sava noskaņa.

Aivars Kise. Starp debesīm un zemi. 2017
Aivars Kise. Starp debesīm un zemi. 2017

Ar plakātisku pieeju radītā glezna “Starp debesīm un zemi” aicina skatītāju iedziļināties planētas Zeme globālajās problēmas, bet darbs “Radīšana” – meklēt atbildes uz eksistenciāliem jautājumiem. Dzīvesprieka pilnas ir autora gleznas, kas veltītas draugiem vai bērniem. Mazā meitene, ieskauta viņai svarīgu lietu un tēlu pasaulē, veras skatītājam pretī, atgādinot par paša bērnībā izsapņoto. Autors atgādina, ka dzīves ceļi un tajos pieredzētais katram ir tik dažādi. Cilvēks uz neilgu brīdi ir nokļuvis starp debesīm un zemi, izdzīvojot sev lemto. Aivars Kise neļauj dzīves grūtībām ņemt virsroku – gleznas top un darbs dod spēku un dzīvesprieku.

Aivars Kise. Pavasarī. 2012
Aivars Kise. Pavasarī. 2012

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti