Kultūras rondo

Pirmatskaņojumi Liepājā. Saruna ar Uģi Prauliņu un Edgaru Mākenu

Kultūras rondo

Linda Īstenā stāsta par izstādes tapšanas-performanci “Iekšā”

Rēzeknē norisinās tradicionālais mākslinieku plenērs “Domas lidojums 2020”

Rēzeknē norisinās tradicionālais mākslinieku plenērs «Domas lidojums 2020»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rēzeknē līdz 13. jūnijam norit tradicionālais mākslinieku plenērs. Tam dots nosaukums “Domas lidojums 2020”. Šis ir jau četrpadsmitais gads, kad kopā pulcējas mākslinieki, kas darbos iemūžina pilsētas ainavas. Šogad gan atšķirībā no citiem gadiem plenērs nav starptautiska mēroga un nenotiek pavasarī, taču tagad, kad iestājusies vasara, dominējot dabā zaļajai krāsai, plenērs pulcē 14 domubiedrus no dažādām Latvijas vietām.

“Visi mākslinieki ir izslāpuši pēc plenēriem, šogad pirmais plenērs, jau vasaras vidus, bet pirmais plenērs. Visi izslāpuši esam un gribas strādāt!”, tā sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" saka Rēzeknes mākslinieku plenēra dalībnieks Jānis Plivda no Preiļiem.

Rēzeknieši šajā nedēļā māksliniekus var satikt dažādās pilsētas vietās. Divus no plenēra dalībniekiem Latvijas Radio sastop pēcpusdienā pie Rēzeknes Zaļās sinagogas. Mākslinieks Pāvels Ostapcevs no Rēzeknes un Nugzars Paksadze no Lapmežciema ieradušies kopā, no automašīnas ņemot ārā lietas, kas nepieciešamas gleznošanai. Pāvels Ostapcevs jau sen noskatījis skatu, kas paveras, stāvot pie sinagogas un starp citu ēku jumtiem redzot Rēzeknes katedrāles torņus. Pēcpusdienā ir pateicīga gaisma un ēna. Vecās ēkas, kas redzamas dievnama priekšplānā, izstaro īpašu siltumu, acīm ir tīkamākas, saka mākslinieks. Savukārt Nugzaru Paksadzi uzrunājusi krāsa un gaisma, kas krīt uz kafejnīcas ēku. Mākslinieks ir regulārs plenēra dalībnieks.

Kopā būšana, radoša atmosfēra, iespēja sevi veltīt darbam – ir tas, kas māksliniekus uzrunā plenēros.

Pirmo reizi Rēzeknes mākslinieku plenērā piedalās Ieva Neikena no Ādažiem, kura ir daudzu gleznotāju un zīmētāju plenēru dalībniece. Ieva Neikena sevi sauc par plenēru mīļotāju, kurai patīk iet dabā un gleznot to, ko redz un jūt.

“Esmu priecīga, jo viens, kad tu glezno viens pats savā darbnīcā, bet, kad tiek mākslinieku vidū, visas tās sarunas, viss ir par mākslu, joki un atceramies visādus notikumus no akadēmijas laikiem, sapazīstamies ar jauniem māksliniekam. Māksliniekam tas ir svētīgi arī paplašināt savu redzesloku," stāsta Ieva Neikena.

Runājot par plenēru Rēzeknē, viņa atzīst, ka ieraudzījusi skaistos atspīdumus ūdenī pie koncertzāles “Gors”.

"Upē skaistas ūdenszāles un no saulainajām debesīm skaisti, gaiši zili atspīdumi ūdenī, un tas mani uzrunāja, tā ūdens kustība, gaiss un saule. Un no rīta es atkal paskatījos upīti, kas ir tuvāk mūsu viesnīcai, ka tur ir tāds skaists līkumiņš, peldvieta. Sapazinos ar daudziem vietējiem, kas nāca peldēties, bērni mums ūdeni nesa un runājās ar mums, stāstīja par Rēzekni un brīnījās, ka mēs gleznojam ārā. Mēs jau sākam komunicēt ar rēzekniešiem,” stāsta Ieva Neikena.

Katrs mākslinieks vismaz divus no saviem plenērā tapušajiem mākslas darbiem dāvinās pilsētai.

Savukārt trešdien, 17. jūnijā, Latgales Kultūrvēstures muzejā, Rēzeknē būs apskatāms mākslinieku plenēra radošais rezultāts, kur būs vērojami plenērā laikā tapušie mākslas darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti