Rēzeknē «Kokona» izstāde «Robežas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 8.maija līdz 7.jūnijam Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē skatāma neatkarīgu autoru un domubiedru grupas „Kokons” izstāde “Robežas”, kur mākslinieki piedāvā meklēt un pamanīt robežas dabā, cilvēku prātos un savstarpējās attiecībās, saskatīt skaistumu aiz robežām, nojaukt robežas un iedziļināties mākslas tapšanas un pārtapšanas procesos.

Starp izstādes autoriem ir gan jau labi pazīstami, gan plašai publikai mazāk zināmi mākslinieki, kuri satikušies Rīgā. Izstādes autori – Baiba Rēdere, Linda Freiberga, Gundega Strautmane, Elita Vansoviča, Signe Žeļezņaka, Ramona Pēkšēna, Māris Subačs, Armands Grundulis, Maruta Upeniece, Silja Pogule – paši sev izvirza uzdevumus un mēģina noskaidrot, vai ir iespējams mākslas valodā atklāt robežas, kuras sataustīt nav iespējams, drīzāk apjaust, ka dabā robežas nepastāv, tās veidojam, nospraužam un pēc tam nojaucam mēs paši.

Tekstilmāksliniece Gundega Strautmane, kura šobrīd ir lektore Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē, izstādē realizē savu sen loloto sapni “nojaukt robežas. Kā to izdarīt? Mīlestība – tīra un gaiša ir atbilde. Mīlestībā nav robežu. Mīlestībai nav robežu. Mīlestības bezgalība".

Līdzīgi arī mākslinieks Māris Subačs, kurš pazīstams ar lakoniski filosofisku tekstu iekļaušanu zīmējumos, izstādē atklāj: “Robežu nav. Daži kaut ko neredzamu jūt, daži - ne. Tas ir kaut kas bezgalīgs bez robežām, to īsti nevar uzzīmēt kā objektu. Bet es gribu, lai tas caurvij manus darbus. Tad tos būs interesanti vērot un darbi dzīvos savu dzīvi.”

Savukārt gleznotāja Linda Freiberga robežas atklāj caur dabas plūdumu: “Upe ir kā cilvēka zemes dzīves plūdums.  Starp diviem krastiem ierobežots. Laikā un telpā ierobežots. Lai vai kādas upes, tās visas plūst uz jūru. Kad upe sasniedz jūru, tai jāpamet krasti. Jāpamet savas robežas. Jūra ir kā cilvēka dzīves plūduma galamērķis. Jūras dziļumi ir noslēpums bez robežām.”

Tāpat arī māksliniece Maruta Upeniece, kura dzimusi Latgalē, izstādē aicina pievērst uzmanību ikdienas smalkumiem dabā savā zemē un pāri robežām: “Man nesen bija iespēja nedaudz ielūkoties Norvēģijas plašumos un šo zemi izjust caur dabas virmojošām sajūtām. Robežas uztveru caur ceļošanu, kas mijas kopā ar gleznošanu.”

Turpretī tekstilmāksliniece Signe Žeļezņaka izstādē interpretē prāta robežas: “Tās ir kā baltas lapas locīšana, griešana, līmēšana.To lokam pēc sev zināmas shēmas modeļa, bet... to vajag palaist brīvībā, lai saprāts norimst un izjūtot mieru, klusumu, spējam saredzēt lietu patieso būtību.”

Gleznotāja Baiba Rēdere robežas paplašina caur gaismas prizmu un pievērš uzmanību gaismas radītajām pārmaiņām. Robežu meklējumiem dabā pievēršas arī māksliniece Silja Pogule, Ramona Pēkšēna un Elita Vansoviča, liekot pacelt acis virs apvāršņa un meklēt kopsakarības starp debesīm un zemi. Savukārt Armands Grundulis mīl konfrontēt izstādes apmeklētājus, aicinot domāt par noslēpumiem, kas noteiktā brīdī vairs nav noslēpumi.

„Kokons” ir neatkarīgu autoru, domubiedru grupa, kas darbojas dažādās radošajās jomās – māksla, literatūra, dizains, pedagoģija u.c. Grupas nosaukums „Kokons” ataino procesu, kurā kāpurs pārtop taurenī. Ar to akcentējam ne tik daudz rezultāta, bet gan notikuma tapšanas un pārtapšanas nozīmi. Autoru grupa rīko izstādes, meistarklases un lekcijas par tēmām, kas ir aktuālas un ko paši autori profesionāļi pārvalda.

Līdz šim mākslinieku grupai bijušas trīs izstāde - “Simetrija” Kalnciema kvartāla galerijā (2013), “Neredzama gaisma” Latvijas Mākslinieku savienības galerijā (2014) un “Zīmes” galerijā “Mākslas Banka” (2014).

Izstādes atklāšana 8.maijā plkst. 15.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti