Rēzeknē būs skatāma Pētera Džigura grafikas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 22. jūnija līdz 14. augustam Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē apskatāma Pētera Džigura grafikas darbu izstāde “Saules simfonija”, kas veltīta cilvēku sirds un domas gaišumam.

Pēteris Džigurs izstādē savas radošās izpausmes ietērpis smalkajā un niansētajā grafīta zīmuļa tehnikā, kas līdz šim nebija radusi vietu mākslinieka radošajā darbā kā patstāvīga grafikas tehnika. Taču šoreiz Pēterim Džiguram tik raksturīgie līniju un laukumu ritmi iegūst niansētu kompozīcijas atklāsmi ar jūtīgiem laukumu ieklājumiem un līniju trauslumu.

Pēteris Džigurs

Dzimis 1944. gada 11. aprīlī Balvos, drēbnieka piecu bērnu ģimenē. Dzīvo Salaspilī.

No 1952. līdz 1959. gadam mācījies Balvu vidusskolā, 1964. gadā beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, 1964./65. un 1970. /71. m. g. studējis Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izstādēs piedalās kopš tālā 1974. gada.

Darbi eksponēti Latvijā un ārzemēs.

No 1983. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.

2008. gadā apbalvots ar atzinības krustu par nopelniem Latvijas valsts labā.

Savu tēlu un sajūtu pasaulē mākslinieks satiek Pasaules tautu Karalieni, Senlatvieti, kādu Jaunekli, Odriju, kādu Mākslinieci, arī Filozofu un ietērpj viņu pārdomas, izsapņotos sapņus un dziesmas līnijās, laukumos un savieno harmoniskās kompozīcijās. Ar sev vien raksturīgo filozofisko pieeju mākslas darbam autors apgalvo, ka arī kvadrātam ir domas un var attēlot izprastu sarunu vai problēmas risinājumu. Ieskatoties tēlu sejās un sekojot līniju virzienam un formu kārtojumam, skatītājs spēj izsekot grafiskajās kompozīcijās ietvertajai idejai.

Tautas sakņu un piederības apliecinājums ir darbi, kas “apdzied” latvisko ornamentu, dainas, bērzu birzis, Latviju, vēlot tiem Saules mūžu un skanēšanu pāri laikam. Pāri visam ir ticība, ka varam saprast sevi, citus un pasauli. Katra satikšanās nes sevī kādu atspulgu, pārdomas par sakarībām, skaidras atmiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti