Kultūras ziņas

Valmieras teātrī tapusi izrāde par Sāru Bernāru

Kultūras ziņas

Rudens kamermūzikas festivāls aicina uz koncertu "Čells un latvieši"

"Urbānās haikas" Rēzeknē

Rēzeknē atklāta Magones Boleiko personālizstāde «Urbānās haikas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē atklāta Magones Boleiko personālizstāde „Urbānās haikas”. Māksliniece savā dzimtajā pilsētā dalās ar saviem konceptuālās glezniecības mākslas darbiem, kas tapuši laika posmā no 2008.gada, kad viņa nomainīja scenogrāfijas studiju programmu Latvijas Mākslas akadēmijā pret glezniecību.

Māksliniece Magone Boleiko personālizstādē „Urbānās haikas” nodod skatītājiem vēstījumu - saskatīt radošo ikdienā, apvienojot priekšmetiskās vides materialitāti ar acumirkli.

"Ņemot vērā, ka iepriekšējos četrus gadus esmu studējusi scenogrāfiju, tas ir darbs tīri ar priekšmetisko vidi," stāsta māksliniece Magone Boleiko. "Tas pirmais brīdis bija kā salauzt audekla plakni, ko pārvērst par gleznu. Tie jautājumi nāca viens pēc otra. Tagad aktuālāk liekas, kā var mainīt gan savu, gan citu cilvēku realitāti ar šo te tēlojumu."

Autorei ir liela pieredze, izstādot darbus gan Latvijā, gan arī citās Eiropas valstīs, bet šī ir pirmā personālizstāde dzimtajā pilsētā Rēzeknē, tāpēc jūtams neliels satraukums, ko kliedēja apmeklētāju atzinīgie vārdi.

Rēzeknes Augstskolas lektore Diāna Apele, kura atvedusi uz izstādi Rēzeknes Augstskolas studentus, atzīst, ka mūsdienu mākslas darbus izprast nav viegli - vajadzīga pamatīga domāšanas deva.

Savukārt mākslinieces mamma atklāj, ka viņai ir savi mīļie meitas darbi. "Es dažiem esmu bijusi klāt, kad tie ir tapuši, bet man ir tādi mīļi - tas mežiņš ar sarkanajām debesīm. Tā es sajūtu - stāv cilvēks pilsētas nomalē. Un tur aiz priedēm, tās ir pilsētas izgaismotās debesis," stāsta mākslinieces mamma Dace Zagorska.

Izstādē līdz 11.novembrim būs apskatāmi darbi, sākot no 2008.gada, kad māksliniece apzināti pievērsās glezniecībai kā mākslas medijam. Magone Boleiko atzīst, ka izstādes nosaukums „Urbānās haikas” ļoti spilgti raksturo viņas radošo darbību, jo darbos ir apvienota priekšmetiskās vides materialitāte ar acumirkli, kuru izdevies notvert un monumentalizēt glezniecībā.

Māksliniece par darbu tapšanas procesu piebilst: “Realitāte, kas procesa laikā sadalīta kompozīcijās, krāsu attiecībās, tonālās pārejās, uz audekla atdzimst matemātiski stilizētājā "Hard-Edge" (spilgtu, kontrastējošu krāsu laukumu glezniecība) un "Bauhaus" idejā par estētikas un funkcionalitātes līdzāspastāvēšanu.”

Magone Boleiko (1985) studējusi modes dizainu Rēzeknes Mākslas vidusskolā un scenogrāfiju Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), beigusi LMA Glezniecības nodaļas bakalaura programmu (2008) un ieguvusi maģistra grādu LMA Glezniecības apakšnozarē.

Māksliniece veidojusi personālizstādes gan Latvijā, gan Islandē un piedalījusies vairākās mākslinieku grupu izstādēs: “Vilhelm!” "Galerijā 21" un “Pilsētas bērni” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē “Arsenāls” u.c. 2010.gadā ieguvusi stipendiju un rezidējusi "Skaftfell" mākslinieku rezidencē, bet 2012.gadā ieguvusi otro vietu gleznotāju konkursā “Young Painter Prize" Viļņā. Mākslinieces gleznas atrodas J.Boša kolekcijā Vācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti