Rēzeknē atklās pieminekli tēlniecei Mārai Kalniņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piektdien, 2. oktobrī, Rēzeknē, Ančupānu kapos, atklās pieminekli tēlniecei Mārai Kalniņai, tā autori ir Māras Kalniņas dēls Matīss Kalniņš un viņa sieva Zane Kalniņa, informēja Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles vadītāja Ilma Šteinberga.

Māra Kalniņa bija izcila tēlniece, medaļmāksliniece, ilggadēja Rēzeknes Mākslas vidusskolas pedagoģe un Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles asociētā profesore.

Radījusi nozīmīgus tēlniecības darbus Latvijā un arī starptautiskajā mērogā, viņas darbi atrodas kolekcijās Latvijā, Igaunijā, Krievijā, Lielbritānijā, Kalifornijā, Kanādā, Lietuvā un daudzviet citur. Rēzeknes pilsētvidē skatāmi tādi darbi kā dzejnieka Jurija Tiņanova bronzas krūšutēls (1985), memoriālā piemiņas zīme dzejniekam Robertam Mūkam (2008), garīdznieka Franča Trasuna piemiņas zīme Jēzus Sirds katedrālē, piemiņas zīme Latgales patriotam Nikonovam un rakstniekam Francim Kempam (2012). Latgales Kultūrvēstures muzeja krājumā ir apskatāmas 11 dažādas izcilām personībām veltītas Māras Kalniņas veidotas medaļas mālā un bronzā.

Godinot Māru Kalniņu, 2. oktobrī atklās pieminekli, kura autori ir tēlnieki Matīss un Zane Kalniņi. Pieminekļa vizuālais vēstījums atspoguļo Māras Kalniņas radīto skici māla medaļā, kura tapa 2014. gadā.

Medaļa kļuva par pamatu memoriālā pieminekļa izveidei, jo Māras Kalniņas radošajā darbībā medaļmākslai bija īpaša vieta.

Kopš 2003. gada Māra Kalniņa aktīvi piedalījās medaļmākslas izstādēs un 2010. gadā kļuva par starptautiskā Mākslas medaļu federācijas FIDEM biedri. Tas sniedza iespēju radošo darbību paplašināt  starptautiskā mērogā, piedaloties FIDEM XXXII kongresa  medaļu mākslas izstādē Skotijā, kā arī savus darbus eksponēt medaļmākslas izstādēs Portugālē, Somijā, Ukrainā un citur. Iepazīstinot studentus ar medaļmākslas specifiku, Kalniņa centās sniegt priekšstatu par laikmetīgās medaļmākslas plašajām iespējām, izvēloties modernus materiālus, dažādojot to apstrādes paņēmienus un radot mūsdienīgus mākslas darbus.

Māra Kalniņa

Māra Kalniņa ir dzimusi 1948. gada 14. jūnijā Vidzemē, Umurgas pagasta Augstrozes ciema “Slavenēs”. No 1972. līdz 1978. gadam studējusi un absolvējusi T. Zaļkalna Latvijas PSR Valsts mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu.

1978. gadā Māra Kalniņa kopā ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Rēzeknē un sāka pedagoģes darbu Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā kā tēlniecības pasniedzēja. Paralēli darbam skolā Māra Kalniņa aktīvi piedalījās sabiedriskajās un profesionālajās organizācijās un 1986. gadā kļuva par Latvijas Mākslinieku savienības biedri, paplašinot iespējas piedalīties dažādās MS Latgales organizācijas rīkotajās izstādes Rēzeknē un Daugavpilī. No 1992. gada līdz pat mūža beigām Kalniņa savu profesionālo karjeru veidoja LMA Latgales filiālē, kur sākotnēji strādāja par lektori, tad no 2005. līdz 2008. gadam par docenti, bet 2008. gadā Kalniņa tika ievēlēta par Latvijas Mākslas akadēmijas asociēto profesori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti