Rēzeknē atklās Māra Čačkas grafikas izstādi «Nenoteiktie, noteiktie un pateiktie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē 15. jūnijā plkst. 15 tiks atklāta Māra Čačkas grafikas darbu izstāde “Nenoteiktie, noteiktie un pateiktie”. Izstāde būs apskatāma līdz 24. jūlijam.

Cikls “Nenoteiktie, noteiktie un pateiktie” atspoguļo autora jaunāko veikumu kā sava veida mākslinieka atmošanos pavasarim jeb atskaiti par izdomāto domās un nosapņoto sapņos, pateikto un reizē nepateikto. Māris Čačka ir dažāds izpausmju meklējumos, taču uzticīgs saturam, reizēm atgādinot par šķietamo, bet ne visiem saprotamo.

"Pavasara dārzs, kas acu skatienam paveras caur aprasojušu logu, ir tikpat neskaidrs un izplūdis kā rudens lietainās dienas atspulgs uz sienas; arī šoreiz Māra Čačkas radītā pasaule ir noslēpumaina – gribas saskatīt kaut ko vairāk, taču ne vienmēr izdodas!" par izstādi raksta mākslas zinātnieks Valentīns Petjko.

Māris Čačka

Dzimis 1976. gadā Varakļānos. Mākslinieks grafiķis, mākslas pedagogs. Latvijas mākslinieku savienības, biedrības “Grafikas kamera”, biedrības “Mākslu pedagogu apvienība” biedrs.

Absolvējis Daugavpils Pedagoģisko universitāti.

Pašlaik ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks, ekspozīciju un mākslas izstāžu kurators.

Vadījis un organizējis vairāk kā 30 mākslas projektus. Piedalījies vairāk kā 50 mākslas izstādēs, no kurām 9 ir personālizstādes un 9 dubultpersonālizstādes.

"Tā kā Mārim Čačkam nav sveša glezniecība, ar kuru viņš uzsācis savu radošo ceļu akvareļos, akrila un eļļas darbos, tehniski gleznieciskie paņēmieni un kolorīts ik brīdi ir klātesošs viņa krāsainajās un daudzslāņainajās grafikās. Šoreiz autors skatītāju pārsteidz ar materiālu, izvēloties audekla apdruku un kā izteiksmi sev tuvu grafikas tehniku augstspiedumu, kas estampus rod daudzkārtu kologrāfiju un monotipiju slāņu mijās, kombinācijās un kārtojumos," turpina Petjko. "Lai arī šajā sērijā skatāmie darbi pirmajā mirklī šķiet abstrakti, absurdi un neizprotami, skatot tos tuvāk, var vērot neskaidro un izplūdušo nenoteiktību, kas mijas ar dažādu tēlu siluetiem un autoram tuvo sociālo tēmu un tās noteiktību atblāzmu, kas kopumā veido pateikto. Arī līdz šim Māris Čačka savos darbos centās runāt par vidi un sabiedrību, skarot dzīves notikumus un to attēlojumus izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Viņa daiļradē pēdējos gados nozīmīgu vietu ieņem cilvēks, līdzīgais un dažādais, ceļi kā vide, kā ritējums un vides ainava, kā ceļojums, kā rotaļa un spēle starp sevi un iesaistīto skatītāju."
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti