Kultūras rondo

Mainīgās pasaules ainas Japānas 19.gadsimta grafikā. Izstāde "Rīgas Biržā"

Kultūras rondo

Latvijas Radio top projekta "Varones: Pārmaiņu balsis” ieraksts

Rēzeknē atklāta mākslinieka Jura Soikana simtgadei veltīta izstāde

Rēzeknē aplūkojama mākslinieka Jura Soikana simtgadei veltīta izstāde «Maģiskais reālisms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Māksliniekam, teorētiķim, mākslas kritiķim un pedagogam Jurim Soikanam šogad apritētu simt gadu jubileja. Mākslinieka saknes meklējamas Latgalē, viņš dzimis un audzis Ludzā. Pieminot mākslinieku, Latgales vēstniecībā "Gors" līdz aprīļa vidum apskatāma Jurim Soikanam veltīta izstāde “Maģiskais reālisms”.

Dzimis pašvaldības un sabiedriskā darbinieka Jezupa Soikana ģimenē Ludzā, mācījās Rēzeknē un Rīgā. Jura Soikana dzīvi būtiski ietekmēja trimda. 1944. gadā viņš kā kara ziņotājs devās prom no Latvijas. 1945. gadā nokļuva Vācijā un tur dzīvoja līdz deviņdesmitajiem gadiem.

“Interesantas ir reprodukcijas, kas ir no mapes “Zem svešas debess”, ko Juris Soikans izdod 1957.gadā. Tā ir darbu sērija, kur viņš atspoguļo šo traģisko Latvijas vēstures un arī savas vēstures epizodi, kas ir trimda un karš, un okupācijas brīdis. Un te mēs redzam dažādas bildes, kas atsedz došanos prom no Latvijas, kur šīs mašīnas ir tādās kā rindās, un te ir viņa pašportrets, un karš un pārdzīvojums, kas tiek sakompilēts kopā,” norāda mākslas vēsturniece un kuratore Andra Silapētere.

Soikans ir mākslinieks, kurš eksperimentēja ar formu un krāsu, sākot ar 70. gadiem, savā glezniecībā attīsta teoriju par "maģisko reālismu”.

“Savas gleznas, sākot ar septiņdesmitajiem gadiem, viņš sauc par maģisko reālismu. Ko nozīmē maģiskais reālisms? To mēs pazīstam kā literatūras žanru, žanru mākslā, bet Jura Soikana gadījumā tas noteikti nav tas, ko mēs pazīstam ar šo nosaukumu.

1972 .gadā viņš izlasa amerikāņu zinātnieka un fiziķa Norberta Vīnera teoriju par kibernētiku, un tas ir brīdis, kad viņš saprot, jā – tas ir par šo laiku. Par laiku, kad attīstās tehnoloģijas, par laiku, kad attīstās komunikācija starp cilvēkiem, cilvēku kustība, informācijas nodošana un saņemšana. Otrajā stāvā, tur ir vitrīna, kur atklājas veids, kā veidojas šīs bildes, viņš ir griezis ārā no žurnāliem neskaitāmas bildītes, dažādus attēlus, krāsas burtus un kombinējis viņus,” atklāj Silapētere.

Juris Soikans ir mākslinieks vistiešākajā nozīmē, ir rakstījis visu, kas saistīts ar viņu pašu, par dzīvi, par mākslu, ir dokumentējis dienasgrāmatās savu ikdienu, arī to, kādi vīni viņam ir garšojuši un ko katru dienu piedzīvojis. Tas ir veids, kā, esot trimdā, ir mēģinājis saglabāt savu vēsturi, secina Silapētere.

Šodien par Jura Soikana klātbūtni Ludzā vēsta viņa vārdā nosauktā Ludzas Mākslas skola. Jurim Soikanam veltītā izstāde Latgales vēstniecībā "Gors” apskatāma līdz aprīļa vidum, izstāde izvietota divos stāvos, arī uz grīdas, kur uz uzlīmēm lasāmas Soikana izteiktās domas un to fragmenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti