Rīta Panorāma

Baidens apžēlo par marihuānas glabāšanu notiesātos

Rīta Panorāma

Zaporižjas AES atkal pieslēgta elektrotīklam

Restaurēta Ticiāna glezna "Asunta"

Restaurēta Ticiāna glezna «Asunta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc rūpīga vairāku gadu darba pilnībā restaurēta slavenā itāļu mākslinieka Ticiāna glezna "Asunta" jeb "Jaunavas uzņemšana debesīs". 1518. gadā radītais meistardarbs atrodas Frari bazilikā Venēcijā.

"Restaurācija notika ļoti ilgu laiku. Mēs ar šo gleznu darbojamies jau desmit gadus – vispirms centāmies to saglabāt, bet pēc tam restaurēt. Saglabāšanas process ļāva mums tuvināties darbam, bet ar restaurācijas palīdzību mums bija iespēja atklāt gleznu visā tā skaistumā," darba procesu raksturoja mākslas vēsturnieks Džulio Manjēri Elia.

Iespaidīgo altārgleznu Ticiānam 1516. gadā pasūtīja baznīcas vadība, un tās augstums ir 6,9 metri, bet platums 3,6 metri. Lielā izmēra dēļ restaurācija ilga četrus gadus, speciālisti darbam veltīja deviņus tūkstošus stundu un kopējās projekta izmaksas bija 600 tūkstoši eiro.

Pēc sākotnējās tīrīšanas tika noskaidrotas oriģinālās krāsas, kas ļāva darbu atjaunot tieši tādu, kādu to bija iecerējis ģeniālais renesanses mākslinieks.

Speciālisti arī atgādina kristiešiem labi saprotamo gleznas sižetu. Apakšējā daļā attēloti pārsteigtie apustuļi, gleznas vidū eņģeļu ielenkumā – Jēzus māte Jaunava Marija, ko uzņem debesīs, bet augšējā daļā – Dievs Tēvs.

Ticiāna glezna «Asunta»
Ticiāna glezna «Asunta»

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti