Rīta Panorāma

Telefonintervija ar labdarības izsoles ukrainascilvekiem.lv idejas autori Agnesi Pumpuri

Rīta Panorāma

Pirmo reizi veido nacionāla mēroga vienotu skolu vakanču karti

Venēcijas mākslas biennālē atklās Latvijas ekspozīciju

REPORTĀŽA no Venēcijas biennāles: Pirmais ieskats Latvijas paviljonā vēl pirms svinīgās atklāšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

21. aprīļa pēcpusdienā Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē  Arsenālā atklās Latvijas ekspozīciju – mākslinieču dueta Skuja Braden izstādi "Tirgot ūdeni upes malā". Mākslinieces izstādījušas vairāk nekā 300 darbus, veidojot patiesi vērienīgu porcelāna darbu instalāciju, kurā būs piecas istabas jeb salas.  

Pirmā diena Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ir žurnālistu un mākslas ekspertu ziņkārības brīdis – arī mēs vēlamies ieraudzīt kā 80 valstu kontekstā izskatās Latvijas ekspozīcija "Tirgot ūdeni upes malā".

Latvijas paviljona kuratore Solvita Krese uzsver: "Šo ekspozīciju redzēs pilnīgi visi, jo mēs esam ļoti centrālā vietā, tieši uzreiz aiz galvenās izstādes. Esam uzķēruši laikmeta garu, un es domāju, ka šis paviljons tiešām izskanēs. Jau tagad redzam – cilvēki uzkavējas ilgi, fotografē darbus, runājas ar māksliniecēm. Interese ir milzīga."

Skuja Braden veidotajos darbos apvienojas dekoratīvisma, literārisma un politiskie elementi. Viņas lieto materiālu, kas vēsturiski asociējas ar absolūtu izsmalcinātību – porcelānu.

"Šeit ir daudzi darbi no iepriekšējiem gadiem, vecākais darbs ir tapis kādus 20 gadus atpakaļ, bet lielākā daļa darbu ir radīta divu, pusotra gada laikā. Mākslinieces ir ieguldījušas milzīgu darbu," norāda Solvita Krese. Lielākais darbs būs gulta, kas sastāv no 35 lieliem porcelāna gabaliem. Darbi no plaknes jau kā atsevšķi objekti ir izkaisīti pa visu ekspozīciju. Un katram ir stāsts. 

Latvijas ekspozīcija būs apskatāma līdz novembra beigām.

Latvijas paviljona tapšanai un iekārtošanai seko līdzi Venēcijas biennāles dienasgrāmatas ierakstos.

Venēcijas biennāles dienasgrāmata

Vairāk

KONTEKSTS:

Mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena) šogad pārstāv Latviju Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ar ekspozīciju "Selling Water by the River" ("Tirgot ūdeni upes malā").

Venēcijas biennāles mākslas izstāde šogad norisināsies no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latvijas paviljonu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti