Panorāma

Bērnunama "Līkumi" krimināllieta finiša taisnē

Panorāma

Panorāma

Atklāta Latvijas ekspozīcija Venēcijas mākslas biennālē

REPORTĀŽA no Venēcijas biennāles: Atklāts Latvijas paviljons «Tirgot ūdeni upes malā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceturtdien, 21. aprīlī, tika atklāts Latvijas paviljons Venēcijas mākslas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē, kurā mūsu valsti pārstāv mākslinieču duets "Skuja Braden". Ingūnas Skujas un Melisas Breidenas darbs jau ir guvis pirmo skatītāju uzmanību un izpelnījies kritiķu atzinību.

Atklāta 59. Starptautiskā mākslas biennāle Venēcijā – pandēmijas dēļ tā tika pārcelta par gadu. Izstādes 127 gadu vēsturē šāds precedents bijis tikai abu pasaules karu laikā. Šogad tā piedzīvo 80 valstu nacionālās izstādes, arī Latvijas ekspozīcija ir nozīmīgajā mākslas notikumā. Mūs pārstāv mākslinieču duets "Skuja Braden" ar ekspozīciju "Tirgot ūdeni upes malā" – apgleznota porcelāna instalāciju, kas sastāv no vairāk nekā 300 objektiem un tēlaini ar humoru ataino dzīvojamo telpu un pasaules kopainu.

"Šeit cilvēku plūsma ir milzīga, visi, kas atnāk, mums saka acīs – esam izgājuši visu, un jūs mums esat mīļākais paviljons. Saka viens, otrs, trešais pasaka, un tad sāc jau ticēt…

Visi atsaucas uz to, ka te māksla ir ar humoru un nes prieku," par pirmajām apmeklētāju atsauksmēm stāstīja māksliniece Ingūna Skuja.

"Viesi nāk jau divas dienas, un šodien ir īpaši daudz viesu, jo sāksies oficiālā atklāšana," iespaidos dalījās Latvijas paviljona kuratore Solvita Krese. "Atsauksmes ir pārsteidzoši labas; visiem, kas ienāk, pirmā reakcija ir – vau! –, ka tas ir tik negaidīti, pārsteidzoši, un jāatzīst, ka mēs šogad esam trāpījuši absolūtā desmitniekā. Jo, ja izstaigājam lielo izstādi, ko kūrējusi Sesilija Alemani, tad mēs redzam, ka visas tēmas un vizualitāte, kas ir lielajā izstādē, organiski turpinās arī mūsu paviljonā. Reakcija ir pārsteidzoši pozitīva, un māksliniecēm jau ir daudz piedāvājumu veidot izstādes citās vietās."

Kopīgajam darbam mākslinieces izvēlējās tēmu "Tirgot ūdeni upes malā", iespaidojoties no dzenbudistu filozofijas, savijot Kalifornijas brīvdomīgo garu ar postsociālisma dzīves pieredzi. Solvita Krese skaidroja: "Lielā biennāles tēma ir "Sapņu piens", un tā saknes ir meklējamas sirreālisma mākslā, kur sapņi mijās ar realitāti. Šis gads ir īpašs, jo 80 procentu izstādes dalībnieku ir sievietes, un arī mūsu darbs, kas saucas "Tirgot ūdeni upes malā", kas ir atsauce uz dzenbudisma koānu, savā veidā turpina šo iluzoro pasaules vīziju, runājot tieši par sievietes pieredzi, miksējot gan feminisma idejas, gan komentārus par mūsdienu pasaulē notiekošajām katastrofām."

Papildus Venēcijas biennālei oficiālajā mākslas notikumu kalendārā iekļauta Eiropas Kultūras Centra Itālijā organizētā starptautiskā laikmetīgās mākslas izstāde "Personīgās struktūras – refleksijas", kas pulcē māksliniekus no visas pasaules. Tajā piedalās arī Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš.

Latvijas paviljona tapšanai un iekārtošanai seko līdzi Venēcijas biennāles dienasgrāmatas ierakstos.

Venēcijas biennāles dienasgrāmata

Vairāk

KONTEKSTS:

Mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena) šogad pārstāv Latviju Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ar ekspozīciju "Selling Water by the River" ("Tirgot ūdeni upes malā").

Venēcijas biennāles mākslas izstāde šogad norisināsies no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latvijas paviljonu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti