Radošie cilvēki mācību filmā «Personības. Laiks. Vide»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Filma pēc Latviešu aģentūras pasūtījuma tapusi "Dd Studio", un drīzumā to bez maksas izplatīs visās Latvijas skolās.

Tikko pabeigts darbs pie jauna mācību līdzekļa skolām, kas bagātinās latviešu literatūras stundas. Tā ir filma "Personības. Laiks. Vide", kas vēsta par dažādiem spilgtiem radošiem grupējumiem, kas Latvijā un arī ārpus tās darbojušies laika posmā no pagājušā gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām. To vidū ir "Zaļā vārna", "Franču grupa", "Elles ķēķis" un "Kaza". Filma pēc Latviešu aģentūras pasūtījuma tapusi "Dd Studio", un drīzumā to bez maksas izplatīs visās Latvijas skolās.

Tā, iezīmējot arī politisko fonu, sākas viena no mācību filmas daļām, kas vēsta par tā dēvēto "Kazas" grupu, tā saistīta ar 60. gadiem un tās kodols bija radoši un brīvdomīgi jauni cilvēki, kas mēdza pulcēties leģendārajā Vaļņu ielas kafejnīcā "Kaza". Stāsts par "Kazu" ir tikai viena no filmas daļām, kopumā tās ir sešas, un iepazīstina arī ar "Dzelmes grupu", "Zaļo vārnu", "Franču grupu", "Elles ķēķi" un "Orbītu". Tas viss ietverts 30 minūtēs, jo - kā stāsta filmas veidotāji Sanita Kossoviča un Jānis Mitrēvics - galvenais mērķis arī bijis izveidot viegli uztveramu katra šī perioda esenci.

Filmā arī uzzinām par skaudro izsūtījuma pieredzi, ko 50. gadu sākumā piedzīvoja par "franču grupu" nodēvētie radošie cilvēki, kuru draudzības pamatā bija īpaša interese par franču kultūru. Filmas koncepcijas autors, mākslinieks un operators Kaspars Groševs stāsta, ka, strādājot pie filmas, izbūries cauri milzīgiem informācijas un materiālu kalniem, atrastas arī līdz šim mazāk publiski zināmas liecības.

Filmā ietvertie stāsti ir gan izglītojoši, gan izklaidējoši. Netiek slēpts, ka radošiem cilvēkiem vienmēr patikusi bohēma, kas dažkārt izvēršas par labu bāzi jaunradei. Lai arī filma "Personības. Laiks. Vide" ir mācību filma literatūrā vidusskolēniem, filmas veidotāji pārliecinājušies, ka tā rosina lielu interesi arī citās auditorijās. Filma nesen pabeigta, un Latviešu valodas aģentūra jau pavisam drīz par velti to izplatīs Latvijas skolās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti