Racionāls humors un impulsos balstīta asprātība: «Kim?» izziņo divu mākslinieku jaunāko darbu izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Kim?” Laikmetīgās mākslas centrs izziņo divu atzinību guvušu mākslinieku jaunāko darbu izstādes. Latviešu mākslinieka Armanda Zelča personālizstāde “Kad jūs šo lasīsiet, nekas īpašs nebūs noticis” un dāņu mākslinieces Dites Gantrīsas personālizstāde “Brīvā laulība”. Izstādes būs skatāmas “Kim?” Laikmetīgās mākslas centrā no šī gada 7. decembra. 

Abu mākslinieku praksē nozīmīgu daļu ieņem dažādu materiālu, formu instalācijas un un amatnieciski izstrādātie dizaina objekti, informēja “Kim?” pārstāvji. Toties pretēji Armanda racionālajam un izsvērtajam humoram, kas saskatāms mākslinieka idejās, Dites darbiem piemīt emocijās un impulsos balstītas asprātības un vieglums. 

Armands Zelčs ir latviešu jaunās paaudzes mākslinieks, kurš sevi piesaka ar rūpīgi veidotiem un pārdomātiem objektiem. Zelča jaunākās gaidāmās izstādes nosaukums ar intriģējošo un māksliniekam raksturīgo ironisko pieskaņu "Kad šo lasīsiet, nekas īpašs nebūs noticis" ir mākslinieka ilgi gaidītā personālizstāde, kas atspoguļo tādas tēmas kā izolācija (brīvprātīga vai piespiedu) un sevis apzināšanās process dažādos stāvokļos, kurus tiešā veidā ierosinājusi uzturēšanās noteiktā vidē.

Vienlaicīgi “Kim?” tiek atklāta arī dāņu mākslinieces Dites Gantrīsas personālizstāde “”Brīvā laulība”. Izstādē māksliniece atspoguļo tādas tēmas un indivīdu raksturojoši (reizēm, neatņemami) lielumi kā alkas, mīlestība un iekāre, kā arī brīvība un atkarība. 

Šī būs dāņu mākslinieces pirmā ekspozīcija Baltijas valstīs, ko veidos skulpturāli objekti, kas, atspoguļo emocijas un sajūtas atvērto attiecību modelī. 

Armands Zelčs (1978) ir Latvijā dzimis mākslinieks. Zelčs ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas bakalaura un maģistra programmas un studējis Berlīnes mākslas universitātes (UDK) Eksperimentālo mediju nodaļā. Armanda Zelča izstāde “Trails of Fading Landscapes” izstādīta gan Igaunijā, gan Latvijā. Mākslinieks ir piedalījies vairākās grupu izstādēs – “NNN” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, “Terra Incognita. Familiar Infinity” KUMU Igaunijā, “Gaisma kabeļa galā” Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, “Liliy’s Pool” Art in General ASV, "24 Spaces – Cacophony" Malmö Konsthall Zviedrijā u.c.

Armands Zelčs. Attēls no izstādes "Kad jūs šo lasīsiet, nekas īpašs nebūs noticis"
Armands Zelčs. Attēls no izstādes "Kad jūs šo lasīsiet, nekas īpašs nebūs noticis"

Dite Gantrīsa (1980) ir dāņu māksliniece, kas dzīvo un strādā Kopenhāgenā. Gantrīsa ir ieguvusi maģistra grādu Dāņu Dizaina skolas (Danish School of Design) Vizuālās komunikācijas nodaļā. Kopš 2012. gada aktīvi veido izstādes Eiropā un ASV, no kurām nesenākās ir personālizstādes “Sexual Feeling” Frutta Romā, “Peace, Love & Harmony” SALTS galerijā Birsfeldenē, Šveicē, grupu izstādes “The Grove” Hester galerijā Ņujorkā, “In the Depth of the Surface” Ex Fabrica Orobia Milānā, “Trust” Kunstal Charlottenborg Kopenhāgenā, kā arī Frutta galerijas ekspozīcijās mākslas mesēs, tostarp Frieze London 2016 u.c. 

Izstāžu cikla ietvaros norisināsies arī pavadošo pasākumu programma – tikšanās ar māksliniekiem, radošās darbnīcas, bērnu dienas, senioru pēcpusdiena u.c. notikumi. Izstāde veicina Baltijas jūras reģiona sadraudzību un vienotas laikmetīgās mākslas telpas attīstību, izceļot reģiona mākslas vides specifiku un tā raksturīgās iezīmes. 

Izstāžu atklāšanas pasākums 6. decembrī, 19:00, Kim? Laikmetīgās mākslas centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti