Panorāma

ANO ceļ trauksmi par bada draudiem Etiopijā

Panorāma

Pavērsiens lietā par viendzimuma attiecību reģistrāciju

Paziņo Purvīša balvas ieguvēju

Purvīša balvu saņem māksliniece Amanda Ziemele par izstādi «Kvantu matu implanti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Purvīša balvu 2021" par personālizstādi “Kvantu matu implanti” saņēma māksliniece Amanda Ziemele. Balva par mūža ieguldījumu tika pasniegta gleznotājai Maijai Tabakai, savukārt skatītāju balsojuma balvu saņēma Skuja Braden par izstādi "Samsāra".

Balvas pasniegšana norisinājās 11. jūnijā Latvijas Mākslas akadēmijas pagalmā, klātesot starptautiskajai žūrijai, kas vērtēja izvirzītos astoņus kandidātus.

"Žūrija atzina, ka Amanda Ziemele piedāvā izteikti laikmetīgu darbu.

Māksliniece radījusi atvērtu telpu visiem, kur nekā nav par daudz, nedz arī kas iztrūkst; tā sniedz zināmu brīvības izjūtu visiem un visam.

Eksperti izteica domu, ka šis darbs nav radīts nedz ar mērķi, lai iekļautos mākslas tirgū; nedz paliktu mūžībā, tas dzimis kā nenovēršama iekšēja nepieciešamība,” atklāja žūrijas priekšsēdētāja, LNMM direktore Māra Lāce.

Amanda Ziemele glezniecībā tostarp pievēršas gravitācijas principiem – glezno uz grīdas, bet pēcāk gleznu novieto pie griestiem, tādā veidā mainot iespējamo uztveres leņķi. Kopš pagājušā gada Amanda Ziemele ir viena no mākslinieku vadītās nekomerciālās galerijas "LOW" komandas. Ziemeles darbi atrodami Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kolekcijā, “Eimandas Zeinas kolekcijā”, kā arī vairākās privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs. 

“Tas tiešām ir pārsteigums,” pēc balvas saņemšanas Latvijas Radio sacīja Ziemele.

Māksliniece Amanda Ziemele
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

Purvīša balvas laureātu darbi tradicionāli pēc apbalvošanas raisa lielāku sabiedrības interesi. Ziemeles ceļavārdi viņas darbu izstāžu apmeklētājiem: “Katrā ziņā ir jāpieiet ar atvērtību un varbūt nemēģināšanu uzreiz lasīt tekstu. Nevis, ka kaut kas būtu jāizprot, bet uztverot telpu un domājot par materiāliem un idejām, kas varētu būt sajaukušās, arī iespējamiem pārpratumiem, kas var rasties. Bet tie palīdz formulēt arī tālākus jautājumus.”

Šogad otro reizi Purvīša balvas vēsturē tika pasniegts apbalvojums par mūža ieguldījumu, ko saņēma gleznotāja Maija Tabaka.

“Maijai Tabakai piemīt neierobežots iztēles lauks, tas ir viens no viņas unikalitātes pīlāriem.

Viņas gleznās fantāzijas, sapņi, atmiņas kļūst par realitāti tāpat kā Frederiko Fellīni filmās, patiesā realitāte ir izdoma, jo objektīvas atmiņas neeksistē, tās iespējamas tikai subjektīvas, tieši tāpat kā katra indivīda fantāzijas,” tā "Purvīša balvas 2021" katalogā ierakstījusi mākslas zinātniece, galerijas “Daugava” vadītāja Anda Treija.

Uz ''Purvīša balvu 2021'' šogad pretendēja astoņi mākslinieki un mākslinieku apvienības: Skuja Braden par izstādi “Samsāra”, Valdis Celms par kinētiskajām skulptūrām “Dzīvības ritmi” un “Pozitrons”, Krista un Reinis Dzudzilo par darbu “ZRwhdZ”, Kaspars Groševs par multimediālo instalāciju “Cita istaba”, Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola par projektu “Mākslinieku krīzes centrs”, Rasa un Raitis Šmiti par darbu “Atmosfēriskais mežs”, Aija Zariņa par personālizstādi “Mosties, mosties reiz, svabadais gars” un Amanda Ziemele par personālizstādi “Kvantu matu implanti”.
 
"Purvīša balvas 2021" svinīgā ceremonija, 11.06.2021.
"Purvīša balvas 2021" svinīgā ceremonija, 11.06.2021.

Purvīša balvas kandidāti: 

Balvas kandidātu darbu izstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē būs skatāma līdz 8. augustam.

Purvīša balvas laureātu izvēlēja starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā: LNMM direktore Māra Lāce; muzeja un Purvīša balvas patrons, SIA “Alfor” valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns; kurators, ilggadējs Minsteres skulptūru projekta radošais direktors un viens no dibinātājiem Kaspers Kēnigs; Ķelnes mākslas meses radošais direktors Daniels Hags; Krievijas galeriju asociācijas viens no valdes locekļiem, galerijas "Pop/Off/Art" dibinātājs, mākslas vēsturnieks un kurators Sergejs Popovs; mākslas kolekcionāre, "SAM Art Projects" (Parīze) dibinātāja Sandra Egediša; kurators, "Kestner Gesellschaft" (Hanovere) direktors Adams Budaks.

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu “Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi “Varbūt”. Trešo Purvīša balvu 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi “Zemes darbi”, ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi “Netaisnība”, piekto Purvīša balvu 2017. gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu “Dziesma”, bet 2019. gadā laurus plūca Ieva Epnere par izstādi "Dzīvo atmiņu jūra".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti