Purvīša balvas publiskajā balsojumā uzvar Harijs Brants

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Noslēdzoties Purvīša balvas 2013 izstādei, kura no 16. februāra līdz 14. aprīlim bija apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls", noskaidrots mākslas mīļotāju publiskā balsojuma uzvarētājs. 446 jeb 37% Purvīša balvas izstādes apmeklētāju, kuri aizpildījuši balsojuma anketas, un 483 jeb 39,2% balsotāju internetā pirmo vietu astoņu balvas finālistu konkurencē piešķīruši Harijam Brantam par personālizstādi „Portreti”.

Kopumā balsojuši teju 2500 cilvēki. Izstāžu zālē "Arsenāls" savu viedokli par pašmāju mākslinieku veikumu izteica 1196 balsotāji no 7500 izstādes apmeklētājiem, savukārt interneta balsojumā – 1231 balsotājs.

2. vietā pēc balsojuma LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" ierindojies Ivars Drulle ar personālizstādi „Balstīts uz patiesiem notikumiem” (22%), bet 3. vietā – šā gada Purvīša balvas ieguvējs žūrijas skatījumā – Andris Eglītis ar personālizstādi „Zemes darbi” (21%).

Interneta balsojumā sabiedrība 2. vietu piešķīrusi Andrejam Grantam par personālizstādi „Fotogrāfijas 1980–2010” (13,3%), bet 3. vietu – Krišam Salmanim par izstādi „Uzticēšanās trauslums” un videodarbu „Garā diena” (16,1%). Abos balsojumos arī pārējiem Purvīša balvas kandidātiem – Miķelim Fišeram, Andrim Brežem un Gļebam Panteļejevam – bijuši savi atbalstītāji.

Ņemot vērā publikas lielo interesi un aktivitāti balsojuma laikā, izlozē noteikti arī divi laimīgie balsojuma dalībnieki, kuri ieguvuši LNMM abonementu. Turpmāk veselu gadu bez maksas muzeja organizētās izstādes varēs apmeklēt Dmitrijs Belousovs, kurš balsoja internetā, un Ilze Jansone, kura par savu favorītu nobalsoja izstāžu zālē Arsenāls.

Kā ziņots, trešo Purvīša balvu ieguva mākslinieks Andris Eglītis par personālizstādi „Zemes darbi”, kas bija izstādīta Mūkusalas Mākslas salonā 2011. gadā un kur bija aplūkojami viņa glezniecības darbi un instalācijas.

Purvīša balva dibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas augstāko vērtējumu.

Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu „Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi „Varbūt”. Trešo Purvīša balvu 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi „Zemes darbi”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti