Kultūras rondo

Radioteātrī tapis Teātra dienas sveiciens - iestudējums "Re, kā ziņģe skan!"

Kultūras rondo

Norisinās trešais eksperimentālā kino festivāls "Process"

LNMM varēs aplūkot "Purvīša balvas 2019" astoņu kandidātu darbus

«Purvīša balvas 2019» kandidātu darbi vienkopus no sestdienas būs skatāmi Mākslas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 2019. gada 22. martā plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Lielajā zālē tiks atklāta "Purvīša balvas 2019" kandidātu darbu izstāde, informēja izstādes organizatori. 

Ekspozīciju veidos spilgts glezniecības, grafikas, fotogrāfijas, objektu un videomākslas kopums, ko radījuši sestajai Purvīša balvai izvirzītie astoņi mākslinieki un mākslinieku grupas:

  • Ēriks Apaļais, gleznu sērija "Diaries from Earth";
  • Ieva Epnere, personālizstāde "Dzīvo atmiņu jūra";
  • Kristaps Epners, darbs "Forget Me Not";
  • Gints Gabrāns, papildinātās realitātes projekts SAN;
  • Romāns Korovins, personālizstāde "Meistara Vu un meistara Lī satori";
  • Paulis Liepa, izstāde "Daiļo mākslu kabinets"
  • Rasa Šmite un Raitis Šmits, izstāde "Mikropasauļu svārstības";
  • Tekstu grupa "Orbīta" (Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un Aleksandrs Zapoļs), izstāde "No kā rodas dzeja".

 

''Purvīša balvas 2019'' laureāts tiks nosaukts 12. aprīlī īpašā ceremonijā mākslas centrā “Zuzeum”. Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus). Purvīša balva ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Tekstu grupa "Orbīta". Izstāde "No kā rodas dzeja".
Tekstu grupa "Orbīta". Izstāde "No kā rodas dzeja".

“Purvīša balvas” organizatori turpina tradīciju un aicina ikvienu izstādes apmeklētāju un interesentu izteikt arī savu viedokli par astoņu “Purvīša balvas 2019” finālistu veikumu, aizpildot anketu un nobalsojot par savu favorītu izstāžu zālē. Noslēdzoties izstādei, tiks paziņoti mākslinieki, kas saņēmuši vislielākās publikas simpātijas.

Kristaps Epners. "Forget Me Not"
Kristaps Epners. "Forget Me Not"

“Uzdevums nekad nav vienkāršs, jo šie mākslas darbi nekad nav radīti klasiskai kuratora izstādei. Tas nozīmē, ka kurators jau mērķtiecīgi izvēlas darbu, veido viņu savstarpējo dialogu. Šajā gadījumā kurators nonāk fakta priekšā un ierauga astoņu autoru darbus, kas ir kādā veidā jāeksponē tā, lai dialogs starp tiem rastos,” par izstādes veidošanu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta kuratore Daiga Rudzāte.

Viņa atzīst – ikreiz, sastopoties ar šiem astoņiem vārdiem, pirmajā mirklī izveidot izstādi šķiet neiespējami.

“Bet beigās izrādās, ka viss ir iespējams. Arī šoreiz būs redzami visi, lai  gan likās, ka būs Daugava jāievelk muzejā. To nepaspējām, bet izdarījām daudz ko citu,”

atzīst kuratore.

Iznācis arī Purvīša balvai un izstādei veltīts katalogs. Rudzāte norāda – balva ir unikāla ne tikai Latvijas mērogā, bet arī Baltijas reģionā, jo tā nepārtraukti pārskata Latvijas mākslas procesu.

“Katra balva ir divu gadu darbs. Septiņu ekspertu darbs, līdz ar to ir svarīgi, lai šis darbs un visa šī aina parādītos katalogā, kur līdzās kandidātiem būtu arī visi, kas nominēti šai balvai. Ne tikai nominanti, pieminēti ir arī visi tie autori, kurus eksperti ir apskatījuši, kuri nokļuvuši profesionāļu uzmanības lokā. Var teikt, ka katalogs ir pārskats par to, kas Latvijas laikmetīgā mākslā noticis pēdējo divu gadu laikā,” akcentē Rudzāte.

Tas, ka ir tikai astoņi balvas kandidāti, nenozīmē, ka viņi vienīgie ir izcili. Uzvarētāju nosaukšanu un kandidātu paziņošanu Rudzāte dēvē par veiksmes spēli.

“Būtu bijis cits eskpertu sastāvs, būtu citi kandidāti,” viņa skaidro. “Pārējiem māksliniekiem nav jāslimo ar mazvērtības kompleksu. Svarīgākais ir garākais saraksts, kur ir tiek, kas ir pamanīti, un tie ir tā vērtība, kas mākslas ainā ir.”

“Tas astotnieks, kas izstādās muzeja izstāžu zālē, ir gana interesants. Varbūt daļa skatītāju teikts, kur mūsu mīļā latviešu tradicionālā glezniecība? Bet katram medijam šobrīd ir savas izpausmes, ar ko mākslinieki strādā. Man ļoti simpātiska ir tekstu grupa "Orbīta", kas 20 gadus strādā, varētu teikt, ka viņi, nokļūstot šajā astotniekā, ir kā apliecinājums viņu darbības gadiem,” uzsver Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Ieva Epnere. "Dzīvo atmiņu jūra"
Ieva Epnere. "Dzīvo atmiņu jūra"

No 25. marta līdz 10. aprīlim izstādes apmeklētāji ir aicināti balsot par savu favorītu arī portālā ‘Delfi” – skatītāju simpātijas balsojuma uzvarētājs tiks paziņots 12. aprīlī apbalvošanas ceremonijas laikā.

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu “Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi “Varbūt”. Trešo Purvīša balvu 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi “Zemes darbi”, ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi “Netaisnība”, bet piekto Purvīša balvu 2017. gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu “Dziesma”.

Rasa Šmite, Raitis Šmits. "Mikropasauļu svārstības"
Rasa Šmite, Raitis Šmits. "Mikropasauļu svārstības"

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor". Purvīša balvas īstenošanā līdzdarbojas biedrība "Mākslas platforma", kultūras projektu aģentūra INDIE un aģentūra "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības". Projektu atbalsta: SIA “Alfor”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti