«Purvīša balvas 2018» kuratore Daiga Rudzāte: Ginta Gabrāna pārmetumi raisa neizpratni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Intervijā LSM mākslinieks Gints Gabrāns, skaidrojot, kāpēc izņēmis darbus no “Purvīša balvas 2018” izstādes, norādīja uz nesaprašanos ar kuratori, sakot, ka izstādes gatavošanas brīdī mākslinieks kļūst par situācijas ķīlnieku, kurā kuratorei ir nesamērīgi liela vara. Lai atspoguļotu abu pušu viedokļus, LSM.lv lūdza situāciju komentēt arī “Purvīša balvas 2019” kuratorei Daigai Rudzātei.

“Manī raisa neizpratni Ginta Gabrāna pārmetumi, jo neviens no tiem neizskanēja izstādes sagatavošanas posmā, kurā esmu iesaistīta ne tikai es kā kuratore, bet arī ekspozīcijas arhitekts, kuratora asistents, muzeja pārstāvji (tostarp arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore),” skaidroja Rudzāte.

Viņa norādīja, ka komanda tikusies ar mākslinieku, tāpat kā ar citiem kandidātiem, lai pārrunātu viņa nepieciešamības un vienotos par ekspozīcijas vietu, kurai viņa gadījumā bija specifiskas prasības, jo bija nepieciešams GPS signāls un telefona sakari. Tāda muzeja jaunajā piebūvē ir tikai viena vieta - tieši tā, kur arī tika eksponēts Gabrāna darbs.

“Nevaru komentēt Ginta Gabrāna finansiālos pārmetumus - viņa darba ekspozīcijas veidošanai bija divi atbalstītāji: Purvīša balvas organizatoru piesaistītais ''LG'' un paša autora uzrunātais ''Capital'' - par to var pārliecināties arī izstādes katalogā. Būtiski uzsvērt, ka Purvīša balva neproducē mākslas darbus, tomēr vienmēr iespēju robežās cenšas nodrošināt maksimāli veiksmīgu izvirzītā darba reprezentāciju,” teica kuratore.

“Gabrāns tika nominēts par "Papildinātās realitātes projekta SAN aktivitātēm 2017-2018. gadā" bez atsauces uz kādu konkrētu šajos gados realizētu projektu. Gintam bija savs skatījums, kuru ekspozīcijas iekārtošanas laikā, kur viņš bija klātesošs, arī realizējām.

Piebildīšu, ka minētajā tikšanās reizē 17. aprīlī ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktori Māru Lāci piedalījos arī es, un Gints atzina, ka jau sākotnēji bija ieplānojis šo "akciju". Vēl - minētā brāķētā cilpa nebija nekas cits kā Ginta Gabrāna publikācija sociālajā tīklā “Facebook” (pilns teksts+video fragments), kuru viņš publiskoja sestdien, 13. aprīlī,” norādīja Rudzāte.

Kuratore skaidroja, ka, tā kā Gints Gabrāns ir oficāli izvirzīts kā Purvīša balvas kandidāts, apmeklētājiem ir jāsniedz neitrāls paskaidrojums/informācija par situāciju - Gints Gabrāns šo skaidrojumu ir sniedzis “Facebook” publikācijā. Šobrīd tā izstādē redzama nevis ekrānā, bet gan izdrukāta uz A4 papīra lapas, kā to vēlējās mākslinieks.

“Taču vienmēr esmu augstu vērtējusi Ginta Gabrāna daiļradi un esmu arī vairākkārt ar viņu sadarbojusies, iekļaujot viņa darbus Cēsu Mākslas festivāla vizuālās mākslas izstādēs. Tālab pārmetumi par to, ka man būtu nepatika pret mākslinieku, nav pamatoti,” noslēdza Daiga Rudzāte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti