Kultūras ziņas

"NN nakts" balvas Adamaitei un Ķirķim

Kultūras ziņas

Atklāta pirmā lasītava vilcienā

Nosaukti "Purvīša balvas 2019" pretendenti

Purvīša balvai 2018. gada ceturtajā ceturksnī nominē Ziemeli, Brasliņu, Māliņu un Gabrānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 2018. gada 1. oktobra līdz 31. decembrim, "Purvīša balvai 2019" nominēta Amanda Ziemele, Elīna Brasliņa, Sarmīte Māliņa un Gints Gabrāns, informēja balvas organizatori.

Amanda Ziemele balvai nominēta par izstādi "Zivs ar kājām" Rīgas cirka telpās.

"Amandas Ziemeles pagaidām retie pieteikumi ir reizē mulsinoši un intriģējoši manevri visai paredzamajā Latvijas glezniecības kordebaletā. Viņas gleznas ir kā rēcīgi laba, bet rupja anekdote - ar precīzu joka konstrukciju, ar brutāli noreducētu vārdu izvēli no šaura krājuma un atskabargainu sintaksi. Zivs ar kājām jeb "ventastega curonica" Cirka ēkas ziloņu stallī spēj skatītājā radīt līdzīgu trauksmes, bezpalīdzības un smieklu kompleksu, kādu vairāk nekā pirms trīsdesmit gadiem ar līdzīgu drosmi, lakonismu un droši vilktu līniju uz monohrona fona spēja radīt jaunā gleznotāja Aija Zariņa," nomināciju skaidroja mākslas kurators Kaspars Vanags.

"Izstādes darbi pārkāpj tradicionālās glezniecības robežas, jo aktīvi mijiedarbojas ar telpu un audeklu formātu, tuvojoties "site specific" attēlu mākslai," papildināja mākslas zinātniece un kritiķe Santa Mičule-Hirša.

Elīna Brasliņa balvai virzīta par izstādi "Ko es daru, kad neilustrēju grāmatas" galerijā "Micēlijs".

"Māksliniece ļoti asprātīgos veidos aktualizē to dzīves pieredzi, kas saistīta ar sava ķermeņa un seksualitātes apjēgšanu jebkuros dzīves posmos. Sašūtas un atārdītas lelles, miniatūra apakšveļas atvilktnīte, ar ekspresīvām miniatūrgrafikām apdarinātas sērkociņu kastītes un citas filigrānās mizanscēnas pauž ļoti iejūtīgu un smalku pasaules izjūtu, kuras tiešums piesaka jaunus, spilgtus vaibstus līdzšinējos Latvijas feministiskās mākslas viļņojumos – sociāli svarīgu ideju paušanai Brasliņa radījusi mākslinieciski izteiksmīgu, savā daudznozīmībā intriģējošu mentālo telpu," stāstīja Mičule-Hirša.

Gintu Gabrānu balvai nominēja par publisko projektu "Transrealitātes Zirgu ielā" un tā turpinājumu SAN ofisu debesskrāpji.

"Ginta Gabrāna atpazīstamības zīme ir ilgstoša un konsekventa interese par mākslas, zinātnes un jaunāko tehnoloģiju mijiedarbībām. Vērienīgie SAN projekti ar papildinātās realitātes opcijām piedāvā aizraujošu iespēju mainīt reālu pasauli virtuāli, atceļot visas robežas. Projektu pievilcības spēks - perfekta vizualizācija ar fantastiskiem 3D objektiem - skulptūrām un levitējošām arhitektoniskām struktūrām. Autors neaizmirst arī ironiskus konceptuālus tekstus ar sapņus ierobežojošiem pieejamā finansējuma cipariem reālajā pasaulē," nominācijas izvēli skaidroja mākslas zinātniece Inese Riņķe.

"It kā nākotnes tehnoloģijām vajadzētu piedāvāt labāku dzīvi rītdienā, bet tā vietā varam pārvaldīt vēl vienu rīku, kas palīdz aizbēgt virtuālajā izplatījumā. Šodien mēs skatāmies telefonā, lai ieraudzītu (nofotografētu/iemūžinātu) to, kur atrodamies, bet rīt ekrāns būs nepieciešams, lai, pārvietojoties kādā nepatīkamā zonā, neredzētu cilvēku graujošo ietekmi," papildināja Sniedze Kāle.

Sarmīte Māliņa tika nominēta par izstādi "Asaras" galerijā "Alma".

"Joprojām nepārspēta konceptuāli maigu metaforu meistare, kas rod arvien jaunus cilvēciskā trausluma un stikla materialitātes saspēles veidus, neiegrimstot lētā sentimentalitātē un neproducējot vispārzināmas klišejas (biežākie klupšanas akmeņi laikmetīgajā "vētru&dziņu" mākslā)," nominācijas izvēli raksturoja Mičule-Hirša.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja divpadsmit mākslas notikumus, un to vidū bija:

  • Georga Avetisjana izstāde "Dzimtene" Latvijas Fotogrāfijas muzejā (01.11.2018.–13.01.2019.);
  • Arņa Balčus izstāde "Izstāde pēc izstādes" Latvijas Fotogrāfijas muzejā (27.09.–28.10.2018.);
  • Andra Brežes izstāde "Īsie stāsti" galerijā "Alma" (24.09.–16.11.2018);
  • Elīnas Vītolas izstāde "Common issues in painting and everyday life: content" galerijā "Careva Contemporary" (21.12.2018.–12.01.2019.);
  • Miķeļa Fišera izstāde "Vainavas un noplicinājumi" Mākslas stacijā Dubulti (16.11.2018.–10.02.2019.);
  • Ivara Grāvleja izstāde "Outlet" Mūkusalas Mākslas salonā (22.11.2018.–19.01.2019.);
  • Lienes Mackus izstāde "Pārmaiņu ainavas" Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē (21.–22.10.2018.);
  • Artūra Analta instalācija "Matter to Matter" LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (17.– 28.10.2018.).


No 2016. gada 8. decembra līdz 2019. gada 14. janvārim Purvīša balvas ekspertu darba grupā darbojas LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja, mākslas zinātniece Astrīda Rogule, LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja, mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, mākslas kurators Kaspars Vanags, mākslas zinātniece, kuratore, Mūkusalas Mākslas salona vadītāja Sniedze Kāle, mākslas zinātniece Inese Riņķe un mākslas zinātniece un kritiķe Santa Mičule-Hirša.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti