Kultūra

Arhitektūras muzejā atklāj izstādi "Rīga. Galvenā iela"

Kultūra

Izstāde «Digitālais komposts» – jauno mākslinieku pārdomas par interneta piesārņojumu

Keitas Makintošas viesizrādes Cēsīs

Priekšmeti un cilvēku mijiedarbība ar tiem Keitas Makintošas mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Jaunā teātra institūts Cēsīs šonedēļ piedāvās jaunzēlandiešu mākslinieces Keitas Makintošas viesizrādes, un apmeklētājiem būs iespēja piedalīties viņas vadītajās radošajās darbnīcās.

Keitas Makintošas izpētes objekts ir visdažādākie priekšmeti un cilvēku mijiedarbība ar tiem. Viņa veido izrādes bez vārdiem, uzmanību vēršot uz tausti, ožu, redzi un citām maņām.

Makintošas viesizrāžu laikā Cēsīs varēs apskatīt gan viņas instalāciju “Darbagalds”, gan izrādi “Daudzu rokās”.

Viesizrādes sāksies trešdien, 27.jūnijā, bet

jau 25.jūnijā Keita Makintoša vadīs radošās darbnīcas jauniešiem festivālā “Lampa”.

Arī viņas viesizrādes iekļaujas festivāla programmā.

Pēc izglītības un pirmās skatuves pieredzes Keita Makintoša ir dejotāja. Vienā brīdī viņai radās vēlme veidot pašai savas izrādes, taču viņu tik daudz nesaistīja deja, kā pētījumi par cilvēku attiecībām ar priekšmetisko pasauli.

Un tagad viņa arī veido šādas izrādes un izstādes, kas ir populāras daudzviet pasaulē un kurās viņa izmanto milzum daudz dažādu priekšmetu un apspēlē cilvēku reakciju uz tiem.

Viens no darbiem, ko redzēsim Cēsīs, ir instalācija “Darbagalds”. Tā būs izvietota septiņās telpās Cēsu Pilsmuižas klētī, apmeklētāji pa vienam ies tajā iekšā un pēc izsniegtas instrukcijas darbosies. Filozofiskā nozīmē instalācija vēsta par nebeidzamo bojāejas un radīšanas ciklu, bet – kas apmeklētājam būs jādara gluži praktiski – stāsta viesizrāžu organizatoru pārstāve Laura Stašāne: “Uzdevums ir patiesībā ļoti vienkāršs. Tur ir milzīga, ļoti interesantu lietu kolekcija, un ir jāizvēlas kāds priekšmets, kuru tu dekonstruē vai sadali, vai sadauzi, vai, vienalga kā, atvieno pa detaļām, un pēc tam nākamais uzdevums ir atkal savienot. Un tur kopā ir tas gan ārdošais, gan radošais, un tajā kontekstā kaut kā tas tik ļoti skaidrs, ka tas ir cikls, kam mēs nepārtraukti ejam cauri, mēs kaut ko salaužam vai sabojājam, un tad nākamajā solī atkal mēģinām labot.”

Kādi tieši priekšmeti apmeklētāju sagaida izstādē, Keita Makintoša pirms tam neatklāj, jo pārsteigums ir arī ļoti svarīga instalācijas sastāvdaļa. Drīkst vien pateikt, ka tie ir visdažādākie – gan sadzīviski, gan pavisam neparasti, gan dārgi, gan trausli, gan eksotiski.

Instalāciju tāpat apskatīt nevar, skatītājam ir jāiesaistās ārdīšanas un radīšanas procesā.

Un šim nolūkam izstādē atrodas speciāls darbagalds un instrumenti, ar ko strādāt.

“Tur ir vesels arsenāls instrumentu, tur ir, teiksim, aizsargbrilles un tādas lietas, ja kaut ko gribas šķaidīt un jāuzmanās, un tur ir ļoti skaisti kā izstādē tie priekšmeti izlikti plauktos,” stāsta Stašāne. “Tur ir arī sava dramaturģija tajā visā, bet katrā ziņā ir tā, ka tev nav jābūt nekādām zināšanām, kā šo priekšmetu sadalīt vai pēc tam savienot, tu dari, kā tu gribi.”

Līdzās instalācijai “Darbgalds” Vidzemes koncertzālē “Cēsis” varēs noskatīties arī Keitas Makintošas izrādi “Daudzu rokās”. Arī šajā gadījumā izrādes skatītāji būs arī tās dalībnieki, kas sēdēs pie liela galda un risinās sarunu klusumā caur priekšmetiem.

Izrādi plašāk raksturo Laura Stašāne: “Priekšmeti tiek padoti no rokas rokā, un atkal jāsaka, tā priekšmetu izvēle un dažādība arī ir negaidīta. Es atkal nedrīkstu teikt līdz galam, kas tur ir, bet tur ir fantastiskas lietas.

Kā saka Keita – pēc izrādes nav neviena cilvēka starp skatītājiem, kura rokas nebūtu netīras. Tas viss veido sarunu, kurā netiek izteikts ne vārds, bet tas viss notiek caur tādu taktilo pieskārienu, ir lietas, ko var smaržot. Tā izrāde jau arī tāds mirklis tava laika, kurā tu vari aiziet pilnīgi citā realitātē.”

Vienlaikus gan sociāls, gan dziļi personisks piedzīvojums – tā izrādi, kas rādīta daudzviet pasaulē, raksturo pati Keita Makintoša: “Ir brīnišķīgi redzēt, cik dažādi cilvēki reaģē šajā situācijā un cik dažādi uztver priekšmetus.

Dažiem cilvēkiem ir vēlme priekšmetu paturēt rokās ilgāk, to papētīt, iepazīt, citi savukārt ir “ātrie tipi”, kas priekšmetu uzreiz nodod tālāk. Var redzēt, ka cilvēka attieksmi pret priekšmetu ietekmē tā forma, smarža, tekstūra, arī viņa pieredze un atmiņas saistībā ar šo priekšmetu.”

Keita Makintoša uz izrādi aicina arī visus tos, kuriem parasti nepatīk iesaistīties izrādes darbībā, jo šajā gadījumā iesaiste ir pilnīgi atšķirīga: “Šī ir interaktīva izrāde ar skatītāju līdzdalību, Taču, kad es pati esmu publikā, man nepatīk, ka mani iesaista izrādē, jo es pēc dabas esmu lēna un piesardzīga.

Tāpēc es gribēju radīt izrādi, kurā līdzdalība skatītājus nesatrauktu, kurā labi justos arī tie skatītāji, kas ir līdzīgi man.”

Keitas Makintošas instalāciju “Darbagalds” Cēsu pilsmuižas klētī varēs apskatīt četras dienas, sākot no trešdienas, bet izrāde „Daudzu rokās” tiks izrādīta piektdien un sestdien Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti