Kultūras ziņas

"Es nākšu rīt" – jauno fotogrāfu darbu izstāde

Kultūras ziņas

Sabīnes Verneres pirmā personālizstāde

Instalācija iegūst muzikālo pavadījumu

«Pret traģisko sienu» – mākslinieku Virtmaņa un Vētras instalācija iegūst muzikālo pavadījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa” turpina pērn aizsākto tradīciju rīkot mākslas un mūzikas koncertvakarus “1xMMM”. Ņemot vērā pulcēšanās ierobežojumus, jaunākais vakars būs vērojams internetā. Muzikālais uzvedums papildina oktobra beigās mākslinieku Artūra Virtmaņa un Danielas Vētras performances laikā tapušo grafisko instalāciju “Pret traģisko sienu”.

“Rīgas mākslas telpā” mākslinieku Artūra Virtmaņa un Danielas Vētras performances laikā tapušais mākslas darbs “Pret traģisko sienu” vēsta par personīgu un ārēju impulsu mijiedarbību. Turpinot pērn aizsākto koncertvakaru ciklu “1xMMM”, arī Virtmaņa un Vētras mākslas darbam tapis muzikāls papildinājums. Īpaši šim mākslas darbam tapušo muzikālo partitūru izvēlējusies pianiste Agnese Egliņa.

Sākas performance ar baltu lapu, kur ir uzraksts “I have a dream”, ko drīzāk varētu tulkot nevis kā sapni, bet “man ir cerība, sapnis, doma”. Un tad aiz šiem šķēpiem tu cīnies par šo sapni, vai arī tas ir kā apdraudējums, kurā tu atkal sapņo un tev ir šķēpi, kuri izjauc šo sapni īstenot,” skaidroja Egliņa.

“Tā kā performancē viss sākas no balta un aiziet uz šo augstāko punktu, ko redzam izstādē un redzam uz šīs sienas, tad mēs sāksim no šī punkta un lēni iesim atpakaļ pie tīras, baltas lapas.”

Programmas muzikālo saturu veidos mūziķu Gunta Kuzmas, Linarda Kalniņa un “Simfonietta Rīga” stīgu kvarteta atskaņotie mūsdienu komponistu Pētera Vaska, Filipa Glāsa, Platona Buravicka un citu skaņdarbi. Performances skaņu efektu dizainu veido DJ Monsta (Uldis Cīrulis). 

“Man ir divi iznācieni,” atklāja Cīrulis. “Viens no iznācieniem būs, izmantojot šo šķēpu skaņas, veidojot ritmus. Izsakot to uzbrukumu vai to, kas cilvēkam notiek ikdienā, kad visu laiku kaut kas tiek aizliegts vai tiek sagrauti sapņi. Bet otrs iznāciens ir ar gaismas piegaršu, zinot, ka viss būs labi. Tas viss reiz beigsies, un gaisma būs!”

Mākslas darba “Pret traģisko sienu” un mūzikas mijiedarbību varēs vērot 10. decembrī pulksten 20.00 izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpas” lapā vietnē “Facebook”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti