Rīta Panorāma

Grupa Sestā Jūdze 20 gadu jubileja

Rīta Panorāma

Pneimonoloģe: Vakcīna uzreiz deva emocionālu drošības sajūtu

Bodo Korsiga personālizstāde "Izbēgšana"

Prāta robežstāvokļi vācu tēlnieka Bodo Korsiga izstādē «Izbēgšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Galerijā "Māksla XO" līdz 31. jūlijam aplūkojama vācu tēlnieka Bodo Korsiga personālizstāde. Mākslinieks pats teicis, ka viņu interesē smadzeņu robežstāvokļi un neiroloģiskie procesi kā reakcija uz ekstrēmiem, eksistenciāliem apstākļiem, piemēram, bailēm vai vardarbību.

Mākslinieka Bodo Korsiga darbi atrodas vairāk nekā 50 publiskās kolekcijās un muzejos visā pasaulē, tai skaitā nu jau arī Rīgā.

“Viena no mana darba galvenajām iezīmēm ir motīvu, tēmu un lietu pārvēršana abstraktā formu pasaulē un simbolos,” tā par saviem darbiem saka vācu tēlnieks Bodo Korsigs, kurš radījis personālizstādi ar nosaukumu “Izbēgšana / Escape”.

Izstādes nosaukums un daži no tajā redzamajiem darbiem ir sava veida reakcija uz pašreizējo ārkārtas situāciju un bailēm no dažādām dzīves situācijām, uzsver izstādes veidotāji.

Galerijas “Māksla XO” dibinātāja, vadītāja un izstāžu kuratore Ilze Žeivate stāsta: “Mākslinieks ir pētījis, un arī visa viņa daiļrade balstās uz to, ka viņš analizē un pēta cilvēku smadzeņu šūnas, kas notiek pie dažādākajiem notikumiem, kas ar cilvēku notiek. Mākslinieka ideja ir, kā pārvarēt bailes, kā aiziet no tām un kā sadzīvot ar tām.”

Pirms gada šī izstāde bija apskatāma arī Ņujorkā, tiesa gan, nedaudz citādākā formātā, tomēr gan toreiz, gan tagad radītajiem darbiem ir viens vēstījums, kuru skaidro pats mākslinieks: “Šī izstāde ir par attālināšanos un izbēgšanu no šā brīža situācijas, Covid-19 sekām un noteiktajiem ierobežojumiem, tajā pašā laikā tā ir kā izbēgšana savā ziņā no ierastās vides vai uzvedības, jo reizēm mēs dzīvojam, tēlaini izsakoties, kā kastēs un ir ļoti grūti izkāpt no tām.”

Radītajos darbos mākslinieks izmantojis dažādus materiālus, izstāde ietver gan tēlniecības darbu instalāciju no metāla un filca, gan arī zīmējumus.

Bodo Korsigs stāsta: “Man patīk spēlēties ar materiālu, kā arī šo materiālu atšķirīgajām īpašībām, un tas, ka dažkārt, novērojot darbus, ir grūti pateikt, no kā tieši tie ir radīti, – vai konkrētais darbs ir no keramikas vai no kāda cita materiāla. Un arī savos darbos es spēlējos ar to, ka dažkārt tie izskatās kā radīti no cita materiāla nekā patiesībā ir, kā, piemēram, ar filca darbiem. Brīžiem tie liekas tik plāni, ka varētu pārtrūkt, bet tā ir materiāla īpašība.

Izstādes organizatore atklāj, ka ar lielu prieku gaidīta šīs izstādes atklāšana, jo, ierobežojumiem mazinoties, apmeklētājiem beidzot atkal ir iespēja baudīt mākslu klātienē, kas ir mūžīgi dzīva un liek mums nedaudz aizdomāties.

 “Tas parāda, ka nevar mūs nobiedēt tā, ka apstāsies pasaule, un ļoti daudzi cilvēki pagājušogad rakstīja, ka nebūs vairs tā nekad un varbūt nebūs vairs nekad tā, kā bija, bet caur mākslu mēs varam iemācīties, kā pārvarēt mūsu bailes, mūsu uzvaras, mūsu zaudējumus, un mēs varam vienkārši dzīvot tālāk,” uzsver tēlnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti