PRADO kolekciju vadītāja: «Rīgas birža» pratusi izraudzīt izcilu muzeja portretu izlasi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Divpadsmit izsmalcināti sieviešu portreti, ko gleznojuši Eiropas atzītākie mākslinieki no 16.līdz 19.gadsimtam, atceļojuši uz Rīgu no Spānijas lielākā mākslas muzeja PRADO Madridē.

Tas ir neparasts notikums ne tikai mākslas muzejam "Rīgas birža", kur tie būs skatāmi līdz jūlija vidum, bet arī PRADO muzejam, kas parasti vienlaikus nedeponē tik daudz meistardarbu vienai institūcijai.

Izstādē "PRADO 12 raksturi" skatāmi Francisko de Goijas, Paolo Veronēzes, Antonisa van Deika un citu meistaru gleznoti sieviešu portreti, kas stāsta katrs savu ļoti atšķirīgu stāstu.

Visi 12 "Rīgas biržā" apskatāmie sieviešu portreti ikdienā ir prestižā Spānijas PRADO muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, kur tos ik gadu apskata vairāki miljoni cilvēku.

Ideju izstādīt tos Rīgā izlolojis un finansējis mecenāts Boriss Teterevs. Bet gleznu atlasi veikusi mākslas zinātniece un "Rīgas biržas" muzeja vadītāja Daiga Upeniece.

Izstādē ir arī 18.gadsimta spāņu meistara Francisko de Goijas smalkās otas gleznota baronese, kuras tērpa baltumā mākslinieks panācis gluži vai neticamu caurspīdīgumu, un 16.gadsimta flāmu gleznotāja Fransa Purbusa jaunākā gleznotā Spānijas karaliene.

Viens no intriģējošākajiem izstādes darbiem ir nezināma 16.gadsimta Fontenblo skolas (Ecole de Fontainebleau) mākslinieka glezna, kas saglabājusies izcilā stāvoklī un pārsteidz ar intensīvo krāsu paleti.

Par šīs gleznas izvēli Daigu Upenieci īpaši uzteic PRADO muzeja kolekciju vadītāja Karina Marota, kas norādot uz ļoti zinoša un izsmalcināta mākslas pazinēja gaumi. Viņasprāt, Rīgai atlasītie PRADO kolekcijas darbi ir izcila izlase.

"Šī izvēle ir neparasta, piemēram, Fontenblo skolas darbs – tas nav pārāk pazīstams, bet tas ir ārkārtīgi izmeklēts un ļoti mūsdienīgs. Vai arī 19.gadsimta gleznas – tās parāda, ka Daiga Upeniece ir ļoti dziļi un iejūtīgi pētījusi PRADO kolekcijas, lai izvēlētos ko tiešām īpašu," teica Marota.

Lai gan PRADO muzeja gleznas regulāri ceļo pa citām pasaules galerijām, šis notikums esot īpašs arī pašam muzejam, atzīst PRADO kolekciju vadītāja:

"Tetereva kungs atnāca uz PRADO un spēja visus pārliecināt, ka muzejam ir jāizstāda sava kolekcija Rīgā. Mums arī tas ir svarīgi – paplašināt savu auditoriju un iepazīstināt arvien jaunus cilvēkus ar šīm vērtībām un to skaistumu. (..) Mēs bieži dodam savas gleznas citiem muzejiem, bet aizdot kādam muzejam veselas 12 no pastāvīgās ekspozīcijas – tas ir kas īpašs.”

PRADO kolekcijas darbi mākslas muzejā "Rīgas birža" būs apskatāmi līdz 16.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti