«PRADO 12 raksturi» kļuvusi par skatītāko izstādi «Rīgas biržas» vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vairāk nekā 73 tūkstoši apmeklētāju – tāds ir rekords, ko ar izstādi "PRADO 12 raksturi" uzstādījis mākslas muzejs „Rīgas birža”. Lielākā Spānijas muzeja sieviešu portretu kolekcijas viesošanās Rīgā trīs mēnešu garumā bija rets notikums ne vien Latvijas mākslas ainā, bet arī paša PRADO muzeja vēsturē. Latvijas Radio izstādes pēdējā dienā svētdien, 16. jūlijā, vēlreiz ielūkojās muzejā.

«PRADO 12 raksturi» kļuvusi par skatītāko izstādi «Rīgas biržas» vēsturē
00:00 / 03:10
Lejuplādēt
Jau bez ceturkšņa desmitos vairāki apmeklētāji gaidīja "Rīgas biržas" atvēršanu.

"Pirmkārt, tas ir slavens pasaules muzejs. Otrkārt, te ir gleznu izlase. Skatījos internetā, ļoti skaistas gleznas!" sacīja Iūlita, kura uz izstādi atnākusi kopā ar meitu un mazmeitu.

"Visi šie darbi ir slaveni un visus gribas redzēt, bet man liekas, ka tā titulglezna [Fransa Purbusa Jaunākā "Francijas Izabella, Spānijas karaliene"], kas ir plakātos, vienkārši ir jāredz! Piektdien biju aizgājusi uz Maijas Tabakas izstādi un attapos, ka svētdien taču "PRADO" izstādes pēdējā diena! Braucu speciāli no Ozolniekiem," atklāja Inga.

PRADO zīmē mākslas muzejs "Rīgas birža" dzīvojis jau kopš marta beigām.

"Ceļveži ir beigušies, arī katalogiem pēdējie eksemplāri laikam vakar tika izpirkti. Tā nav bijis. Parasti tie "ieguļ"," atzina muzeja vadītāja Daiga Upeniece. "PRADO 12 raksturi" kļuvuši par visapmeklētāko izstādi "Rīgas biržas" vēsturē kopš jauno telpu atklāšanas 2011. gadā. Līdz šim rītam tās slieksni pārkāpuši teju 73 tūkstoši cilvēku. 

Apmeklētākās izstādes LNMM* no 1997. līdz 2017. gadam:

1. Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība85 601

2. Janis Rozentāls (1866-1916). Māksla un tehnika: 56 593

3. Provansas laikmets: 55 155

4. Glasstress Rīga - darbi no Berengo studijas: 38 000 

5. Jūgendstila mode26 565

6. Viktorijas laika mode25 442 

*LNMM veido četri muzeji un viena izstāžu zāle: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Mākslas muzejs "Rīgas birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs un izstāžu zāle "Arsenāls".

Avots: LNMM

"Kad mēs rīkojām "Provansas valdzinājuma" izstādi, tie bija 50 tūkstoši, un mazliet mazāk par 40 tūkstošiem apmeklētāju bija mūsu atklāšanas izstādei "Glasstress Riga – darbi no Berengo studijas," salīdzinājumu minēja Upeniece.

Par "PRADO" izstādes veiksmes atslēgu viņa uzskata izcilos meistarus un komandu, kas šo izstādi veidoja.

"Tie ir lieli pasaules meistari ar ļoti labiem darbiem, un šoreiz arī ir veiksmīgi izveidojusies saspēle starp šiem darbiem. Jo atlasīt no karaliskās kolekcijas – tā ir karaliska iespēja… Un otrs – tā ir komanda, ko apvieno mīlestība pret savu zemi un vēlme kaut ko skaistu izdarīt Latvijas simtgadei. Un es domāju arī Spānijas pusi, kas mums šo izstādi iedeva kā komplimentu. Izstādes veidošanai tajā pusē sekoja līdzi un mēs sveicienus saņēmām pat no Spānijas karaļnama," atklāja izstādes kuratore.

Arī uzrunātie apmeklētāji neslēpa prieku un pārsteigumu par izstādē redzēto.

"Esmu bijusi arī pašā Spānijas "PRADO" muzejā un redzējusi daļu no šīm gleznām, bet man vajadzēja pēdējā dienā atnākt arī šeit. Ļoti iespaidīgi. Sevišķi jau Rubenss," sacīja Rigmora.

"Lieliski! Nebiju gaidījis, ka redzēšu šos portretus Rīgā! Mēs ieradāmies šeit pirms trīs dienām un neko daudz nezinājām par šo muzeju. Esam ļoti patīkami pārsteigti," neslēpa Torbins un Jona no Dānijas.

"Man patīk, ka te nav daudz darbu. Pie katra var mierīgi pastāvēt, apskatīt, padomāt. Labs apgaismojums, plašas telpas. Izcila izstāde!” priecājas Tatjana, kura ar vīru Rīgā viesojas no Sanktpēterburgas Krievijā.

Izstāde „PRADO 12” raksturi kļuvusi par otro apmeklētāko izstādi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pēdējo 20 gadu vēsturē, atpaliekot vien no Miervalža Poļa retrospekcijas. Izstāde svētdien, 16. jūlijā, būs skatāma vēl līdz plkst. 17, bet vismaz līdz gada beigām internetā varēs noskatīties 12 ekspertu lekcijas par katru no PRADO gleznām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti