Kultūras ziņas

Madernieka stils – moderns un aktuāls

Kultūras ziņas

Lielplatones muižā atklāj zvanu muzeju

Unikālas vāzes un šķīvji kā elitāras dāvanas

Porcelāns kā varas un statusa reprezentācija – izstāde kultūras centrā «Iļģuciems»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ampīra stila vāze ar zelta pārklājumu, uz kuras atainots ukraiņu dzejnieks Tarass Ševčenko un mūsu pašu Rainis. Šķīvis ar dūju un tautumeitu, kas veltīts Ļeņina 100. dzimšanas dienai. Šos un vēl citus pagājušā gadsimta otrajā pusē Rīgas Porcelāna rūpnīcā izgatavotos reprezentācijas priekšmetus no 4. novembra var aplūkot Rīgas kultūras centra “Iļģuciems” 2. stāva foajē.

Izstādē “Mākslas porcelāns” apskatāmas 20 unikālas apgleznotas vāzes un šķīvji no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma. Nav noslēpums, ka Rīgas Porcelāna rūpnīca savulaik bija plaši atpazīstama ar ikdienas sadzīves porcelāna priekšmetu ražošanu. Taču mazāk zināms ir fakts, ka īpaši šauram patērētāju lokam tika radīts reprezentācijas jeb mākslas porcelāns.

“Tas parasti ir ļoti veikls, prasmīgs roku apgleznojums. Daudz zelta lietojums, ornamentālisms. Tiešām krāšņs. Viss, kas mums ir, viss, ar ko esam bagāti, tiek parādīts un uzlikts uz šī viena šķīvja vai vāzes,” skaidro Rīgas Porcelāna muzeja galvenā krājuma glabātāja Iliana Veinberga.

Dekoratīvu vāžu, šķīvji un trauku komplektu vienīgais pielietojums bija atainot attiecīgā laika varu, spējas un statusu, un tos lielākoties izmantoja kā dāvanas politiskās un ekonomiskās elites vajadzībām.

Iliana Veinberga stāsta: “Šādi liela formāta dekoratīvi priekšmeti tika radīti arī fabrikas reprezentācijas vajadzībām, lai fabrika varētu piedalīties rūpniecības izstādēs un rādīt, cik meistarīgi ir, gan arī mākslinieki paši – 70. un 80. gados jau sākās mode veidot personālizstādes.”

Staļina laika ampīrs, baroka elementi, daudz kobalta un zelta. Spilgts piemērs ir vāze ar dzejniekiem Tarasu Ševčenko un Raini, kas simbolizē Ukrainas un Latvijas tautu draudzību. Hruščova atkušņa laika modernisms, kam līdzās romantiskā nacionālisma ziedu elementi.

“Jāņem vērā, ka tas bija sociālistiskā reālisma laiks, savā ziņā arī ienāca spēcīgs, dekoratīvs stils, kad ģeometriskā, skarbā stilizācija priekšmetiem vidē ienāca. Tika veiksmīgi sapludināti tautiskie ornamenti ar šiem varas simboliem,” atzīmē Rīgas Porcelāna muzeja izstāžu kuratore Ieva Nagliņa.

Izstāde “Mākslas porcelāns” Rīgas kultūras centrā “Iļģuciems” būs skatāma līdz decembra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti