Porcelāna muzejā – Rīgas porcelāna fabrikas sīkplastikas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejā no 16. augusta līdz 3.novembrim būs skatāma izstāde „Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 1950.-1990.gadi”, lsm.lv informē Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore Ieva Nagliņa.

Rīgas Porcelāna fabrikas produkcija padomju periodā bija labi zināma teju ikvienam Latvijas iedzīvotājam, jo fabrika apgādāja Latviju un citas draudzīgo Padomju Savienības republikas ar tējas, kafijas un pusdienu servīzēm, kā arī veseliem servīžu ansambļiem, virtuves traukiem un citiem sadzīvē un saimniecībā noderīgiem porcelāna priekšmetiem. Taču, lai padarītu sortimentu daudzveidīgāku, pieejamāku dažādas rocības pircējiem, kā arī piedāvātu risinājumu tai dzīves jomai, kas attiecas uz svētku svinēšanu un dāvanu dāvināšanu, rūpnīcā tika attīstīta sīkplastikas ražošana.

Sīkplastika jeb „figūriņas”, „suvenīri”, „niekļi” vai pat „mazo formu tēlniecība” guva plašu sabiedrības piekrišanu; vēl joprojām daudzās mājās būs atrodama kāda porcelāna tautu meita sarkanos vai melnos brunčos, deju solī ejošs tautu dēls, gailis – kauslis ar uzbrukumā izslietu kaklu un sarkanu seksti, zivtiņas, žirafes, bērni, princeses... Tēlu loks visplašākais. Arī stilistika, kādā izpildīti sīkplastikas priekšmeti, ir daudzveidīga un liecina ne tikai par sīkplastikas autoru mākslinieciskajiem rokrakstiem, bet arī par laikmetu un tā diktētajiem nosacījumiem: ražošanas iespējām, priekšstatiem par skaisto.

Rīgas Porcelāna muzeja kolekcija ir viena no visizsmeļošākajām, Rīgas porcelāna ražošanas vēsturi atklājošākajām kolekcijām Latvijā. Daļu no šīs kolekcijas veido sīkplastikas priekšmeti. Rīgas Porcelāna muzeja kolekcija ir tapusi, pārmantojot Rīgas Porcelāna fabrikas muzeja un mākslas kabineta krājumu, tāpēc tajā esošie priekšmeti paver daudz detalizētāku skatu uz tiem daudzveidīgajiem ceļiem, kā porcelāna priekšmeti no ieceres mākslinieka galvā vai darba uzdevuma vadības rīkojumā kļuva par taustāmu lietu veikalu plauktos un mājsaimniecībās.

Izstādē tiks eksponēta liela daļa no muzeja krājumā esošās sīkplastikas, aptverot laika posmu no 1950. līdz 1990. gadiem, rādot gan nelielā skaitā izgatavotos autordarbus un mākslinieciskos eksperimentus, gan arī sērijveida produkciju, kas bija pieejama plašām sabiedrības masām, kā arī, cerams, ieviešot apritē to autoru vārdus un uzvārdus, kuru radītie darbi šobrīd bieži vien parādās kā anonīmi. Izstādes mērķis ir lauzt ieradumu redzēt sīkplastiku kā vienu, nelielu figūriņu, tā vietā piedāvājot ieraudzīt  „Rīgas rūpnīcas stilu” un estētiskos vektorus, kādos šis produkcijas tips – proti, sīkplastika - attīstījās.

Lai ikvienam būtu iespēja iepazīties ar bagātīgo un ļoti interesanto sīkplastikas vēsturi, Rīgas Porcelāna muzejs ir veicis izpēti, kuras rezultātus būs iespējams baudīt kataloga un izstādes formātā. Katalogs šobrīd vēl ir tapšanas stadijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti