Dienas ziņas

Suņu biatlona sacensības Rēzeknē

Dienas ziņas

Popularizē senās pirts tradīcijas

Mākslinieku plenērs Mazirbē

Plenērs Mazirbē palīdz gūt jaunas sajūtas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mazirbē mākslas plenērā “Līvzeme 2016” mākslinieki, iedvesmojoties no dabas, satiktajiem cilvēkiem un vietējās kultūras, savos darbos iemūžinās piekrastes cilvēkus un ainavas. Mazirbē plenērs notiek jau  ceturto gadu. Šogad tajā piedalās mākslinieki no Somijas, Ungārijas, Lietuvas un pat tālāsKorejas. 

Kolkas pagasta piekrastes ciemos vēl ir saglabājies šeit raksturīgais kultūrvides mantojums. Vēl ir dzīvi cilvēki ar lībiešu saknēm, kas var pastāstīt par dzīvi piekrastē gan pirmspadomju, gan padomju laikā. Arvien vairāk piekrastes ciemos vietējos ļaudis nomaina vasarnieki, tāpēc plenēra organizatoriem  ir svarīgi  novērtēt un mēģināt fiksēt raksturīgos Lībiešu krasta vaibstus.

"Ne vienmēr novērtējam to unikālo, kas mums ir, - šo klusumu, šo skaisto dabu, šīs skaistās debesis, šo skaisto jūru. Bet tad, kad mēs atnākam uz izstādi un redzam -, jā! Cik te pie mums tomēr ir skaisti un kādi mums ir cilvēki!" saka biedrības “Randalist” valdes priekšsēdētāja Veronika Millere.

Otro gadu plenērs ir starptautisks, jo organizētājiem būtiski šķiet iesaistīt arī somugru un citu tautu māksliniekus. 1939.gadā celto Mazirbes Lībiešu tautas namu rotā plāksne, kur minēti galvenie nama celtniecības atbalstītāji - somi, igauņi, ungāri, latvieši. Ar šo plenēru organizatori vēlas aktualizēt dažādu tautu radošo sadarbību, kuras vieno kopīgas saknes.

Lietuvas mākslinieks Antans Obcarsks atzīstas: "Man Latvija ļoti patīk. Nezinu kāpēc, bet Latvijā esmu bijis ļoti reti. Latvijā esmu bijis uz vienu plenēru – Pedvālē, Sabilē, un tas bija 15 gadus atpakaļ. Bet šogad jau šis man Latvijā ir trešais plenērs, kuru apmeklēju."

"Es vēlos vairāk iemācīties par latviešu kultūru, dzīvesveidu un to, kas notiek latviešu dvēselēs. Es vēlos tās uztvert un izzināt dvēseles, un pēc tam to arī uzgleznot," saka Bo Suklī, māksliniece no Korejas.

Mākslinieki atklāj, ka plenērs viņiem ir nepieciešams, jo tas ir gan radošs darbs, gan gara atpūta, kas ļauj atkāpties no ikdienas steigas. Piedaloties šados plenēros, ir iespēja arī paplašināt skatījumu uz pasauli un gūt jaunas idejas un sajūtas turpmākajiem mākslas dabiem.

"Ja tu darbnīcā vai mājās tikai strādā, tad iznāk tāda kā atkārtošanās, bet šeit dabā nekas neatkārtōjās. Atbrauc citu gadu, pilnīgi viss savādāk," secina mājinieks, latviešu gleznotājs Juris Ģērmanis.

Pamazām veidojas šai vietai nozīmīgu un interesantu lībiešu un vietējo iedzīvotāju portretu galerija, kas paliks kā šodienas liecība nākotnei. Plenērā tapušie darbi būs apskatāmi Mazirbē, Ventspilī un Dundagā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti