Dienas ziņas

Aucē pieaug interese par sociālajiem dzīvokļiem

Dienas ziņas

Irbenes radioastronomijas centrs atzīts Eiropā

Riebiņos oktobris – kultūras un mākslas mēnesis

Plenērā Riebiņos 17 mākslinieki iemūžina skaistākos novada skatus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Oktobris Riebiņu novadā šogad ir kultūras un mākslas mēnesis. Nupat aizvadīta radošā pēcpusdiena skolēniem kopā ar šā gada jubilāru, kinorežisoru Jāni Streiču. Bet pašā rudens pilnbriedā novada skaistākos skatus iemūžinājuši 17 Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un citu valstu mākslinieki. Plenēra galvenais mērķis - daudzināt sava un kaimiņu reģionu profesionālo mākslu, pievēršot gleznotāju un novada viesu uzmanību Riebiņu kultūras, sakrālajām, dabas un vēstures vērtībām.

Piecu dienu laikā 17 mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un citu valstu reģioniem Riebiņu novadā radīja vairāk nekā 50 meistardarbus. Māksliniekus uzrunāja gan Riebiņu novada vēsture un tradīcijas, gan arī dažādu cilvēku un dzimtu likteņstāsti – gleznās tos visu caurvij spilgti, koši un rudenīgi toņi. Plenērs “Latgales mākslas nedēļa Riebiņos” organizēts jau trešo reizi.

"Plenēra galvenā ideja bija stiprināt Latgales kultūru un mākslu. Un tieši Riebiņu novada mākslu. Parādīt, cik Riebiņu novads ir skaists," saka Riebiņu novada attīstības biedrības valdes priekšsēdētāja Inese Reitāle.

Viens no svarīgākajiem plenēra mērķiem ir novada iedzīvotājiem un viesiem pierādīt, ka kultūrvēstures un dabas bagātības ir iespējams vērot arī no pilnīgi cita, netradicionāla skatu punkta.

"Šī vieta mani iedvesmo. Te satiekas dažādas kultūras, dažādas reliģijas, šis ir ļoti bagāts reģions. Un man gribējās to parādīt: te ir vecticībnieku dievnams, pareizticīgo, katoļu baznīca," uzsver mākslinieks Anatolijs Borodkins no Rīgas.

"Jau pirmajā dienā es aizgāju uz parku paskatīties veco muižu, kurā, kā runā, esot Čurļonis bijis. Tā es uzzīmēju gleznu par Čurļoni - piecas līnijas, bet vēl nav sacerēta mūzika. Bez notīm," stāsta mākslinieks Aļģirds Gaižausks no Lietuvas.

Mākslinieki uzsver – plenēri ļauj kaut uz brīdi izrauties no studijas un gūt profesionālajā mākslā starptautisku pieredzi, kā arī apgūt jaunus glezniecības žanrus un nostiprina saikni starp jau sevi pieteikušajiem māksliniekiem un tiem, kas tikai vēl meklē savu ceļu glezniecībā.

Plenērs “Latgales mākslas nedēļa Riebiņos” ir viens no “Latgales kultūras programmas 2016” pasākumiem. Iecerēts šo tradīciju turpināt arī nākamajā gadā, bet jau plašākā mērogā - , aicinot māksliniekus iemūžināt savos darbos gan Riebiņu, gan tā blakus novadu zīmīgākās vietas, cilvēkus un notikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti