Pirtī iešana kā garīga prakse – atklās fotogrāfes Ivetas Gabaliņas personālizstādi «Riti raiti rīta rasa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 7. oktobra līdz 18. novembrim ISSP galerijā būs skatāma latviešu fotogrāfes Ivetas Gabaliņas personālizstāde “Riti raiti rīta rasa” – vizuāla dienasgrāmata, kas atklāj pirtī iešanu kā garīgu praksi un ceļu uz sevis pieņemšanu, informēja galerijas pārstāvji.

Fotogrāfes Ivetas Gabaliņas jaunākā personālizstādē “Riti raiti rīta rasa” ISSP galerijā pievēršas latviešu pirts dziedniecības praksei, kurā ķermenis, prāts un gars tiek dziedināts, izmantojot augus, mutvārdu folkloru un gremdēšanos aukstā ūdenī. Izstādē aplūkojami mākslas darbi, kas tapuši vairāku gadu garumā, autorei izzinot pirtošanās tradīciju. Tos var uzlūkot kā sava veida dienasgrāmatu, kurā nejaušas piezīmes mijas ar dziedinošām atklāsmēm.

“Kāda vieda pirtniece reiz teica, ka pirts ir transformācijas vieta, bet man tā ir kļuvusi par sevis pieņemšanas telpu. Pirts māca mani pieņemt vispirms pašai savu ķermeni ar visām vātītēm un šķietamiem nesmukumiem, kas uzslāņojušies neapzinātu vārdu un priekšstatu rezultātā. Pirts māca redzēt otru kā sevis daļu bez vērtēšanas un nosodījuma. Bet visvairāk pirts māca sevī ieraudzīt avotu, kas plūst no zemes dzīlēm, nevardarbīgi piedāvājot cilvēkiem ūdeni. Ņemiet, dzeriet un dzīvojiet,” aicina Iveta Gabaliņa.

Izstādes rīkotāji arī uzsvēra: “Lai arī pirtī iešanas labvēlīgā ietekme uz cilvēka ķermeni un garu pazīstama jau gadsimtiem, izstāde “Riti raiti rīta rasa” balstīta autores pašas pieredzē, iepazīstot Latvijas pirtniekus un jūtīgi atainojot viņu sargāto tradīciju. Izstādē apskatāmās fotogrāfijas attīstītas augu novilkumos, izceļot pirtošanās radīto saikni starp cilvēku un dabu.”

Ivetas Gabaliņas personālizstāde “Riti raiti rīta rasa” būs skatāma ISSP galerijā no 7. oktobra līdz 18. novembrim. Atklāšanā, 6. oktobrī, no pulksten 18.30 notiks performances sadarbībā ar laikmetīgās dejas māksliniecēm Annu Novikovu un Rūtu Pūci.

Iveta Gabaliņa (1979) fotogrāfiju apguvusi Andreja Granta studijā, Bornmutas Mākslas institūtā un Fotogrāfijas maģistratūras programmā Ālto universitātē, Helsinkos. Viņas darbi izstādīti gan Latvijā, gan ārvalstīs, tostarp “CO Berlin”, Vācijā, “Geste Paris”, “Williams Tower” galerijā, Hjūstonā, festivālos Singapūrā, Hannoverē, Austrālijā, Polijā un citur. Gabaliņas darbi atrodas arī tādās mākslas kolekcijās kā “Victoria & Albert” muzeja kolekcija, “Geste Paris” un “Deutsche Borse” kolekcijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti