Pirms 13 gadiem radīta kailfigūra izraisa kuldīdznieku neapmierinātību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kirila Panteļejeva un Ivetas Laures 2002.gadā veidotais tēls TOP 1 – kailfigūra, kas simbolizē gan izteiksmes brīvību, gan mākslinieka neaizsargātību, izraisījusi kuldīdznieku un pilsētas viesu neapmierinātību.

Jau vēstīts, ka, dodoties uz Kuldīgas mākslinieku rezidences galeriju, skatienu piesaista Kirila Panteļejeva un Ivetas Laures 2002.gadā veidotais tēls TOP 1 – kailfigūra.

Intervijā Latvijas Radio raidījumā „Labrīt” laikraksta „Kurzemnieks” galvenā redaktore Daiga Bitiniece apstiprina, ka Panteļejeva un Laures radītā skulptūra radījusi kuldīdznieku un arī tūristu reakciju. Redakcijai zvanījuši arī cilvēki no citām pilsētām.

„Jāsaka, ka jau pirms izstādes atklāšanas tās kuratori paredzēja tādu reakciju, un laikam tāds bija arī viņu mērķis,” skaidro Bitiniece.

Kailfigūra tika izvietota jau pirms izstādes atklāšanas, kas notika 4.maijā, un arī tad tika pamanīta, taču reakcija jūtama tikai tagad.

„Pats smieklīgākais, kad kāda sieviete braukusi pāri tiltam ar auto un bija ļoti sabijusies, jo domājusi, ka tas ir pašnāvnieks, un  bija zvanījusi policijai,” stāsta Bitiniece. „Savukārt kāda kundze no Saldus sacīja, ka viņa saprotot – izstāde ir jāreklamē, bet vai tad šis ir tas labākais veids. Tur taču mazi bērni arī iet garām. Tas nav mākslas, bet gan izsmiekla objekts, viņa teica.”

„Un ļoti satraukušies Kuldīgas kristieši, piemēram, mācītājs Valdis Zīverts mūsu laikrakstam „Kurzemnieks” stāsta, ka mākslai nevajadzētu provocēt,” turpina Bitiniece. „Viņš uzskata, ka mākslai ir jāaicina uz skaisto un labo. Kuldīgai ir moto „Pilsēta ar dvēseli”, un dvēsele tādā veidā tiek sakropļota, turklāt kristiešus satrauc vēl arī tas, ka turpat blakus ir Katrīnas baznīca.”

Taču vērojami arī pretēji viedokļi. Viens no tiem, lai kailfigūra netiek noņemta pēc izstādes, bet paliek līdz Jāņiem, kad Kuldīgā notiek tradicionālais pliko skrējiens. Vēl parādās viedoklis, ka mākslas darbam nav vainas, bet slimīga uztvere ir tiem, kuri Līgo nakti iet to pliko skrējienu skatīties.

Kā stāsta Bitiniece, izstādes veidotāji par skatītāju reakciju neuztraucas, bet vienīgi izsaka cerību, ka arī pārējie izstādes darbi radīs tādu pašu interesi, kādu izraisījusi kailfigūra. Pārējie darbi arī ir interesanti un spilgti.

Laikraksts "Kurzemnieks" noskaidrojis arī pašvaldības viedokli par kailfigūru. Kā stāsta Bitiniece, pašvaldības kultūras nodaļas vadītāja Dace Reinkopa norādījusi, ka viens no mākslas uzdevumiem ir radīt kādu emocionālo reakciju. Tas, ko kuratori gribēja, ir panākts, un nevajag tik ļoti saspringt.

Jau vēstīts, ka Kuldīgā šī izstāde būs apskatāma līdz 31.maijam, tad tā dosies uz Lietuvu un Igauniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti