Pikaso, Renuāra, Dīrera šedevri atrasti starp atkritumiem un konservu bundžām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kādā dzīvoklī Minhenē policija nejauši uzgājusi  pusotru tūkstoti nacistu nolaupītu mākslas darbu, tostarp Pablo Pikaso un Anrī Matisa darbus, kā arī iepriekš nezināmu mākslinieku darbus kopējā vērtībā pāri par vienu miljardu eiro. Šī dzīvokļa īpašnieks ir Kornelius Gurlits, kas ir savulaik nacistu nolīgtā mākslas darbu dīlera Hildebranda Gurlitsa dēls.

Vācu laikraksts "Bild.de" to ir nosaucis par aizraujošāko mākslas krimiķi kopš Otrā pasaules kara -  kā nekā pusotrs tūkstotis slavenu mākslinieku darbi tiek atrasti pamestā, nolaistā dzīvoklī starp atkritumiem un konservu bundžām. Vīnes slavenās izstāžu galerijas "Albertina" direktos Klauss Albrehts Šrēders šo atradumu pat nosaucis par vērtīgāku nekā savulaik uzieto Dzintara istabu.

Atrasto bilžu kolekcija ir pietiekoša, lai ar to piepildītu veselu muzeju. Gadu desmitus plašākai publikai nezināmais 79 gadus vecais vīrs savā Minhenes dzīvoklī ir slēpis šīs nacistu atsavinātās un saskaņā ar to propogandu par deģenerējošām uzskatītās pasaulslavenu mākslinieku gleznas, parastās un drukātās grafikas darbus. Starp tiem Pikaso, Šagāla, Matisa, Noldes, Kokoškas, Dīrera, Renuāra un citu oriģināli, kā arī atsevišķu mākslinieku iepriekš nezināmi darbi. To vidū ir ne tikai klasiskā modernisma gleznas, bet arī stipri vecākas, pat no 16.gadsimta.

Kas ir šis dīvainais vecais vīrs? 2010.gads, muitas kontrole vilcienā no Minhenes uz Cīrihi. Kā raksta "Bilde.de", pie pavecāka kunga, Korneliusa Gurlita tiek atrasti 9000 eiro skaidrā naudā. Nekāds pārkāpums tas nav, bet muitniekos tas radījis pirmās aizdomas, arī tāpēc, ka mākslas pazinēju aprindās Gurlitu uzvārds komentārus neprasa.

Šī vīra pieraksta meklēšana Vācijā nevainagojās ar panākumiem, tomēr pēc kāda laika tiek uziets fakts par vīram piederošu dzīvokli Minhenē. 2012. gadā tiek dabūta atļauja dzīvokļa pārmeklēšanai, kur aiz aizbarikādētiem logiem un balkona durvīm lielā nekārtībā tiek atrasti šie dārgumi. Pārsteidzošā kārtā mākslas darbi ir saglabājušies ļoti labā stāvoklī.

Saskaņā ar laikrakstu "Focus", Korneliusa tēvs Hildebrandts Gurlits bija pazīstams mākslas darbu kolekcionārs un Hitlera vadošais mākslas iepircējs Trešā reiha laikā. Tālaika propagandas ministra Gēbela uzdevumā viņš no izmisušiem ebreju mākslas darbu īpašniekiem atpirka mākslas darbus par nelielu naudu, kurus nacisti pārdeva tālāk uz ārzemēm par pieklājīgām summām. Tomēr daudzus no darbiem viņš paturēja sev un nodeva tālāk savam dēlam. Vācu "Sueddeutsche Zeitung" atsaucas uz Hildebranda teikto pēc kara, kur viņš esot apgalvojis, ka viņa mākslas darbu krājumi ir sadeguši Drēzdenes ugunsgrēkā.

Pēc dzīvokļa pārmeklēšanas tā īpašnieks vairs nav bijis sastopams. Turpmākie preses pētījumi norāda, ka  Korneliusam Gurlitam ir Austrijas pase un pieder arī māja Austrijā, Zalcburgas apkaimē. Tiek spriests, ka tajā ir noglabāti vēl kādi mākslas dārgumi, tomēr šī versija pagaidām ir tikai pieņēmums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti