Pīgožņa balvai pieteikušies 195 mākslinieki; žūrija uzvarētāju izvēlējusies no 7 pretendentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Preiļos jau trešo reizi pasniegs Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā. Balva iedibināta pēc mākslinieka, viena no izcilākajiem Latvijas ainavistiem, Jāzepa Pīgožņa (1934 – 2014) aiziešanas viņsaulē. Septembra vidū tiek atzīmēta mākslinieka dzimšanas diena. Balvas mērķis ir turpināt attīstīt un popularizēt Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienot Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi. Preiļos apskatāmi arī labākie konkursam iesniegtie darbi.

Šodien Preiļos trešo reizi pasniegs mākslinieka Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā. Kopumā balvai, iesniedzot savas gleznas, bija pieteikušies 195 mākslinieki.

Konkursa žūrija nominācijai izvirzījusi septiņus pretendentus, no kuriem vairums šīs nedēļas garumā kopā ar citiem māksliniekiem piedalās plenērā Preiļos. Šogad plenēra tēma ir “Sirdsapziņa, mākslinieks, Latvijas ainava”.

“Absolūti pirmo reizi Preiļos un pirmo reizi piedalos šinī konkursā. Par Preiļiem man ir vislabākie iespaidi, man uzreiz iepatikās, kad iebraucu,” stāsta mākslinieks Aldis Kļaviņš no Liepājas, kurš ir arī starp balvas nominantiem. “Viss saistās ap pili, ap parku. Visi tie audekli, kas man jau līdzi, ir laisti darbā. Man ir tādas divas rudenīgas kļavas ar atspīdumiem vējainā vietā.”

Šogad plenērā piedalās arī Jāzepa Pīgožņa meita Laura Pīgozne. Lai gan Laura sevi nesauc par ainavisti, šajās dienās gleznās viņa iemūžina Preiļu skatus.

“Ļoti patīk, ja ir tādas veclaicīgas. Šeit varbūt ir diezgan maz, šeit ir daudz visādu ķieģeļu mājiņu un tamlīdzīgi. Bet tad ir otra lieta, kas droši vien cilvēkiem liekas jocīgi, kāpēc mākslinieki piesienas un atrod, ko zīmēt, - kaut kādus šķībus šķūnīšus vai kaut ko tādu, kas viņiem pašiem liekas, ka tur vispār nav ko zīmēt. Mākslinieks skatās kaut kā savādāk, viņš skatās kaut kādus līnijritmus, krāsas un dažādu formu saspēli, kā kopā izskatās,” pārdomās dalās Laura Pīgozne.

Sastaptos māksliniekus visvairāk uzrunājis Preiļu gleznainais parks, arī Ilzi Preisi no Rīgas: “Man ļoti patika jūsu parks, tiešām fantastisks parks un daudzas vietas, kur gleznot. Ļoti interesanti, ka tās septembra pirmās nedēļas ir vēl tā, ka vasara ir beigusies, bet rudens tā kā īsti vēl nav sācies. Tā sajūta, ka vēl varētu pagarināt caur gleznām, caur ainavu vasaru, izjust dabu vairāk. Parkā bija tā mistiskā sajūta, un ceru, ka tas parādīsies mūsu darbos.”

Savus labākos darbus mākslinieki dāvinās Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejam. Tos iekļaus muzeja Latvijas ainavu kolekcijā, un nākotnē gleznas paredzēts izstādīt atjaunotajā Preiļu pilī.

Tāpat Preiļu kultūras nama izstāžu zālē līdz oktobra beigām apskatāma daļa no konkursam iesniegtajiem darbiem. Pārējās gleznas izstādītas Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā.

Konkursa uzvarētāju nosaka profesionāla žūrija. Par vērtēšanas procesu stāsta viena no pasākuma organizatorēm Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja dikretore Tekla Bekeša:

“Žūrēšana notika divreiz, vispirms Svētā Pētera baznīcā izvēlējās septiņus nominantus. Tad mēs izstādi atvedām uz Preiļiem, tad žūrijai bija jābrauc uz Preiļiem. Vēlreiz jāskatās darbi. Gribu teikt, ka tiešām strādāja ļoti, ļoti nopietni. Sēdes laikā tika taisīts pārtraukums, vēlreiz gāja izstādē, vēlreiz skatījās, karsti strīdējās, kurš tas ir tas labākais darbs.”

Konkursa uzvarētājs saņems tēlnieka Jāņa Strupuļa veidoto apzeltīto sudraba medaļu un naudas balvu 3000 eiro apmērā.

Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā noslēguma pasākums notikš šodien plkst. 14 Preiļu Kultūras namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti