Kultūras ziņas

Sekū Kojate – Gvinejas koras virtuozs

Kultūras ziņas

Galantā laikmeta dāmu noslēpumi Rundālē

"Maiguma ilūzija" – veltījums sievietēm

Piektdien Rotko centrā atklās sievietēm veltītu izstādi «Maiguma ilūzija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, Starptautiskajā sieviešu dienā, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklās izstādi “Maiguma ilūzija”, kurā publiskai apskatei būs izlikti mākslas darbi no centra kolekcijas. 

Ekspozīcija ir veltījums sievietēm, apcerot to, cik mūsdienās patiesas un īstas ir skaistajam dzimumam piedēvētās raksturīpašības – maigums, trauslums un pakļāvība. 

Izstādi “Maiguma ilūzija” veido Marka Rotko mākslas centra kolekcijas darbi, kas lielākoties tapuši starptautisko plenēru un simpoziju laikā, tāpat ir mākslinieku individuālie dāvinājumi. Kopumā kolekcijā vairāk nekā divi tūkstoši mākslas darbu, no kuriem 500 ir glezniecības darbi. 

Izstādei, izvēloties darbus, ir mēģināts rādīt sievietes noslēpumaino būtību, mākslas darbos atklājot autora individuālajā uztverē radīto sievietes tēlu. Šajā izstādē tas gan nav abstrakts, bet sievietes klātbūtne tajos skaidri jaušama. Daudzveidību izstādē tika meklēta keramikas kolekcijā,  izvēloties keramiķes Silvijas Šmidkenas darbus. Izstādē kopumā izcelti senāki krājumi.

“Izvēle balstījās uz vienojošo tēlu, uz sievieti, tas bija mēģinājums atrast mazliet vienojošus glezniecības darbus un tai pašā laikā dažādus skatījumus,” stāsta  Daugavpils Marka Rotko mākslas centra galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne. 

Izstādes veidotāji mudina domāt, kāds mūsdienās ir sievietes tēls, vai piedēvētais maigums un trauslums atbilst  realitātei, iespējams, sievietes tēls šobrīd ietver jaunus rakursus un raksturus. 

“Manuprāt, maigums ir ļoti trausls un sievietē slēpjas neparasts spēks, kas pierāda to, ka  maigums ir divējāds - ir gan trausls, gan ļoti spēcīgs,” uzskata Melāne.  
 
Tomēr izstādes veidotāji ļauj pašiem skatītājiem spriest, vai sievietes maigums patiešām ir tikai ilūzija. To Marka Rotko mākslas centrā varēs vērtēt līdz 14. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti