Kultūras ziņas

Baltica 2015 apliecina - mantojums ir dzīvs

Kultūras ziņas

Izskanējis festivāls "POSITIVUS"

Grieķu naivās mākslas dārgumi "Noasā"

Peldošajā galerijā «Noass» skatāma grieķu naivā māksla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tiem, kuri ikdienā seko politiski ekonomiskajiem notikumiem Grieķijā, būs īpaši interesanti nedaudz ielūkoties pagātnē un doties uz peldošo mākslas centru "Noass". Tur vēl tikai dažas dienas aplūkojami spilgti grieķu naivās mākslas darbi.

"Šogad ir darbs ar tekstu. Nāra prasa - vai Aleksandrs ir dzīvs, un kuģinieki atbild - jā un vēl joprojām valda Atēnās. Šis ir simbolisks darbs. Ja jūrnieki atbildētu nepareizi, tad nāra viņus nogremdētu. Kā ies grieķiem ar ekonomiku un mākslu, to mēs redzēsim tuvākajā laikā," tā par grieķu naivās mākslas izstādi saka peldošā mākslas centra "Noass" vadītājs Dzintars Zilgalvis.

Grieķijas naivās mākslas plakātu rotā komiksveidīgie uzraksti un zīmējumi. Peldošajā mākslas centrā "Noass" uz AB dambja naivās mākslas izstādes jau kļuvušas par tradīciju, šogad īpašu uzmanību vēršot uz saulaino Grieķiju, par kuras naivās mākslas tradīcijām līdz šim maz bijis zināms.

"Kolekcionāri teica, ka kolekcionēt naivo mākslu Grieķijā ir grūti, jo naivā māksla tiek slēpta un netiek popularizēta, jo grieķu klasiskā mākslas tradīcija ir tik spēcīga un nomācoša, ka naivā māksla ir jāmeklē ar uguni. Katrs atradums ir liela vērtība. Kolekcionāri atzīst - tas ir kā dārgumu meklēšana. Mēs varam iedomāties visu - grieķu arhitektūru, skulptūru, visu, ko zinām no mākslas vēstures, tad to salīdzināt ar naivo mākslu un saprast, kāpēc mākslinieki nerāda savus darbus. Īstenībā šī ir dārgumu krātuve," norāda Dzintars Zilgalvis.

Uz Rīgu atvestā grieķu naivās mākslas darbu izlase no Kristosa un Pollijas Kolliali privātkolekcijas esot viena no visaptverošākajām Grieķijā. Darbi radīti, sākot no 20.gadsimta 70.gadiem, un paver ieskatu grieķu kultūrā - gan  ikdienas dzīves un lauku darbu atainojumos, gan svētku ceremonijās, kas naivistiem bijuši tik nozīmīgas, ka zīmētas vai izveidotas aplikācijas tehnikās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti