Kultūras ziņas

Izdots Andreja Johansona eseju krājums

Kultūras ziņas

Edītes Putniņas grāmata "Bērnība "Knīpās un Knauķos""

Peldētava, metropole un logu restes trīs izstādēs Rīgā

Peldētava, metropole un logu restes – trīs jaunas izstādes Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajās dienās Rīgā atklātas trīs jaunas izstādes. Galerijā "Istaba" skatāma dizainera Valtera Kiršteina personālizstāde, kurā eksponēti mākslinieka glezniecības darbi. Galerijā "Low" pārdomas par aizsardzības funkcionālo un garīgo mierinājumu savos darbos izpauduši mākslinieki Miķelis Mūrnieks un Karlīna Mežecka, savukārt Ķīpsalā, Žaņa Lipkes muzejā, skatāma gleznotāja Vidvuda Zviedra personālizstāde.

Valters Kiršteins ir diplomēts dizainers, bet savā jaunākajā personālizstādē "Metropolis: 22 – 55 – 44" eksponējis glezniecības darbus. Kiršteina gleznās velti meklēt "gleznieciskumu" Latvijas glezniecībā pierastajā izpratnē, atzīst mākslas zinātniece Ilze Martinsone. Mākslinieks gleznās atgriezies klasiskā modernisma sākotnes estētikā.

"Tur ir nolasāmas gan pilsētas krāsas, nobružātas un rūsainas. Arī kino metropoles un arī vēsturiskie konstruktīvismi. Tas laikmets, 20., 30. gadi, refleksējušies mūsdienās," stāsta mākslinieks.

Kiršteina abstraktos gleznu motīvos pavīd industriāli izgatavoti priekšmeti un to detaļas. Kompozīcijas ir lakoniskas un balstītas krāsu kontrastos. 

Valtera Kiršteina izstāde būs skatāma līdz 18. februārim. Savukārt galerijā "Low", iedvesmojoties no pilsētvidē bieži sastopamām logu restēm, tapusi mākslinieku Miķeļa Mūrnieka un Karlīnas Mežeckas izstāde "Security Patterns". Abi mākslinieki apvienojušies un darbos savstarpēji papildina viens otru.

"Karlīna strādā pārsvarā ar keramiku līdz šim, un Miķelis līdz šim strādāja ar metāliskām struktūrām. Un uz šo izstādi viņi ir kā samainījušies un iekāpuši viens otra lauciņā," skaidro izstādes kuratore Žanete Liekite.

Savukārt Miķelis Mūrnieks stāsta: "Restes, manuprāt, ir ļoti interesants simbols. Cilvēki izvēlas tās likt priekšā saviem logiem, un tādā veidā arī simboliski sevi iesprostojot aiz restēm. Un tad tu kļūsti pats par tādu savu baiļu upuri. Izstādes saturiskajā pamatā mēs runājam par dialogu starp fizisko un garīgo aizsardzību."

Metāla un keramikas mežģīnes, restes un logu rotājumi galerijā "Low" aplūkojami līdz marta vidum.

Vidvuda Zviedra izstāde “Peldētava”
Vidvuda Zviedra izstāde “Peldētava”

Bet, dodoties pastaigā pa Ķīpsalu, vislabākā Vecrīgas ainava aplūkojama no akmeņiem nosētā Daugavas krasta. Šī vieta īpaši nozīmīga pēdējos gados kļuvusi gleznotājam Vidvudam Zviedrim. Mākslinieks pēc 25 gadu dzīves Amerikā atgriezies Latvijā un ar ģimeni apmeties Ķīpsalā. Ikdienas peldvietas apmeklēšana mākslinieku iedvesmojusi jaunai personālizstādei "Peldvieta", kas šobrīd aplūkojama Žaņa Lipkes memoriālā.  

"Tie tēli, kas bija saistīti ar peldētavu, man saslēdzās. Formas, līnijas, kuras es redzēju ikdienā Ķīpsalā, un es sapratu, ka tas viss ir iekšā arī tajās gleznās," stāsta mākslinieks.

Zviedra darbi tonāli ir ļoti tumši. Tajos dominē zilie un melnie toņi. Kā atzīst gleznotājs, tieši šādu Daugavu viņš redz rudenī un ziemā.  

Vidvuda Zviedra Ķīpsalas peldētavas stāsti Žaņa Lipkes memoriālā aplūkojami līdz aprīļa nogalei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti