Dienas ziņas

"Danči pilī" pulcē dejotājus "pils novadiem"

Dienas ziņas

Līgošana senču tradīcijās

Pedvālē tapis saulgriežu vēstījums

Pedvālē tapis saulgriežu vēstījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar asfalta rulli veidota saulgriežu deja un čuguna šļakatu spieti debesīs - šādi Vasaras saulgrieži nupat aizvadīti Pedvāles brīvdabas mākslas muzejā. Ar vairāku starptautisku mākslinieku līdzdalību īstenota arī ideja vienā skulptūrā savienot skotu un latviešu kultūras tradīcijas. Vasaras saulgrieži Pedvālē tika atzīmēti pirmo reizi.

Smalki un pacietīgi no finiera plāksnēm izgrieztiem mākslas darbiem, kas nokrāsoti un pārklāti ar audumu, īpaši izbetonētā laukumā lēni pārbrauc pāri asfalta rullis - tā Vasaras saulgriežos Pedvāles brīvdabas mākslas muzejā pirmo reizi tapa piecu starptautisku mākslinieku lielformāta grafikas darbi.

"Mans darbs ir saistīts ar saulgriežiem. Centrā ir liels aplis, kas ir mazliet līdzīgs vārtiem, kādus Ojārs izveidojis Pedvālē, bet man tā ir arī saule. Šie tēli dejo tam apkārt, tāpēc mans darbs ir "Saulgriežu deja"," stāsta mākslinieks Benžamins Billingslejs (ASV).

"Es nekad dzīvē neko tādu nebiju redzējusi. Man bija grūti iedomāties, ka grafikas top tādā veidā," neslēpj pasākuma apmeklētāja Anita Tetere.

Tikmēr skotu tēlnieks Džordžs Bīzlijs līdz 1500 grādu temperatūrā krāsnī cenšas sakarsēt čugunu, kas pārtaps skulptūrā, uz kuras senā gēlu valodā būs atveidoti uzraksti - skotu veltījums Latvijas saulgriežiem. Savu skulptūru Džordžs Bīzlijs iesāka jau pagājušajā gadā, taču to pabeigt traucēja laikapstākļi.

"Mūsu mērķis bija novietot metāla cirvi pāri četriem akmeņiem. Mums bija tik daudz metāla un tik daudz lietus, ka mums nesanāca veidne. Tāpēc es tagad veidoju kārtīgu metāla cirvi, kuru uzlikt uz akmeņiem," norāda Džordžs Bīzlijs.

Saulgriežu vēstījuma veidošanā šogad piedalījās mākslinieki no ASV un Baltijas valstīm, taču galvenais akcents tiek likts uz skotu un latviešu saulgriežu tradīciju savīšanos. Pedvāles saimnieks Ojārs Feldbergs uzsver: "Galvenais jau ir ugunskura kurināšana. Lai būtu uguns un dziesmas, alus. Ja latviešiem alus, tad skotiem vairāk viskijs."

Starptautisko mākslinieku viesošanās Pedvālē ir daļa no šī gada radošās sezonas "Akmens.Vēsts". Rudenī pats Feldbergs dosies uz Skotiju, lai iestādītu akmeni senā akmens laikmeta vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti