Dienas ziņas

Dobelē aizvadīta 5. Ābolu diena

Dienas ziņas

Par Okupācijas muzeju diskutēs publiski

Rainim un Aspazijai veltīts piemineklis Pedvālē

Pedvālē tapis Rainim un Aspazijai veltīts piemineklis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa un Aspazijas jubilejas gads tuvojas noslēgumam, un ar trīs performancēm tas šajā nedēļas nogalē kulminējis arī Pedvāles brīvdabas mākslas muzejā. Vairāki desmiti interesentu ne tikai pārtapuši cilvēkos kalnos, Raiņa acīm skatījuši un iemūžinājuši gleznaino Kurzemes Šveici, bet arī atklājuši vienu no Pedvāles līdz šim vērienīgākajiem mākslas darbiem.

Rudenīgajā Pedvāles gleznainajā ainavā mājvietu radis vērienīgs saules ceļa loks, kas veidots no tepat Sabiles apkārtnē atrasta pelēka laukakmens. To balsta 64 saules staru pāri. Mākslas darbs „Saules ceļš” simbolizē gadus, ko abi diženie mākslinieki pavadījuši kopā.

"Un man vajadzēja iezīmēt šo 64 gadu ritmu, līdz ar to, novietojot staru vienu no otra viena metra attālumā no saullēkta - rīta saules, līdz saulrietam - vakara saulei, - iznāca 70 metri," stāsta tēlnieks Ojārs Feldbergs.

Atklājot vienu no vērienīgākajiem Pedvāles brīvdabas mākslas objektiem, ap 40 interesentu paši kļuva par daļu no meditatīvas klusuma performances un pārtapa par cilvēkiem kalniem. Idejas autore Laura Feldberga vēlējās, lai katrs atgādinātu sev, ka tikai paši mēs veidojam ceļu uz savas dzīves virsotni.

"Bija kaut kas tāds, par ko es iepriekš nebiju iedomājusies, ka viņi izskatīsies kā sniegoti kalni. Patiešām viņi izskatījās pēc kalniem, kuros kūst sniegs vai kas ir apsniguši. Tas man bija ļoti liels un patīkams pārsteigums," atzīst Laura Feldberga.

Gluži kā Raini savulaik gleznošanai iedvesmoja Kastaņola, tā vairāki Pedvāles apmeklētāji profesionālu mākslinieku vadībā savos mākslas darbos centās rudens krāsās iekrāsot Sabiles gleznaino ainavu.

Visi tapušie mākslas darbi izstādē tiks nodoti skatītāju vērtējumam. Tikmēr jau tapusi ideja nākamai radošai sezonai Pedvālē, kam dots nosaukums "Akmens. Punkts. Mantojums”. Tās laikā akmenī tiks izkalta Latvijas ainava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti