Kultūras ziņas

Līnijas uz zemes un debesīs Rīgas Mākslas telpā

Kultūras ziņas

Gaismas pils Atklāšanas lenta pārtaps grāmatzīmēs

Pedvālē lej čuguna skulptūras

Pedvālē lej čuguna skulptūras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā noslēgsies starptautisks simpozijs "Čuguns. Akmens", kurā piedalās tēlnieki no Latvijas, Baltkrievijas un Amerikas. Viņi, atzīmējot 15 gadus kopš Latvijā tiek atliets čuguns mākslas vajadzībām, veido sešas jaunas skulptūras un gatavojas 7.starptautiskajai laikmetīgās čuguna mākslas konferencei.

Trīs nedēļas tēlnieki smagi strādājuši, kaļot akmeni un sagatavojot metālu čuguna liešanai. Izkausējot apmēram septiņas tonnas metāla, divās reizēs tika izlietas nepieciešamās čuguna daļas sešām skulptūrām. Šis mākslas veids pieprasa vērienīgu rezultātu un muzeja direktors Ojārs Feldbergs māksliniekiem ļauj izpausties.

Pedvāle jau daudzus gadus organizē simpozijus par akmens tēmu, pētot akmeni, tā kustību, krāsu, formu. Šoreiz bija doma apvienot čugunu un akmeni," stāsta Ojārs Feldbergs.

Čuguna skulptūru veidošana mūsdienu vizuālajā mākslā sākās ASV 20.gadsimta 50.gados, Kopš 1988.gada ASV un vēlāk arī citur pasaulē notiek čuguna mākslai veltītas konferences. Jauno tēlnieku vidū ir arī Ārons Šmits, kura tēvs Julians Šmits ir čuguna kustības aizsācējs ASV.

Es domāju par metālu un to, kur tas rodas. Nedaudz dzelzs nāk no kosmosa līdz ar meteorītiem, dzelzs ir zemes kodolā, dzelzs ir mūsu asinīs. Interesēja, kā mēs ikreiz reaģējam, kad kaut kas nokrīt no debesīm, kā tulkojam šīs zīmes. Pāris dienas pēc tam, kad biju nolēmis Pedvālē veidot meteorīta ietriekšanos zemē, nokrita meteorīts Krievijā," stāsta tēlnieks, simpozija "Čuguns. Akmens" mākslinieks Ārons Šmits.

Temzija Ringlere ir tēlniece un profesore, pasniedz tēlniecību dažādās ASV augstskolās. Viņas skulptūras izstādītas daudzviet pasaulē.

Tas ir process, kur mākslinieks ir tieši iesaistīts, veidojot savu mākslas darbu. Viņam nevajag tehniku, kas to izdarītu viņa vietā. Mākslinieks dara to pats ar lielu mīlestību pret radīšanu. Manu ideju varētu nosaukt par zemes galdu. Ideja pauž to, ka mēs patērējam dabu ar pārtiku, ko ēdam, ar degvielu, ko izmantojam. Tas, kā esmu izvietojusi objektus, izskatās līdzīgi kā naftas platforma," norāda Temzija Ringlere.

Monumentālās skulptūras kļūs par daļu no Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas. 7.starptautiskā laikmetīgās čuguna mākslas konferences dalībnieki diskutēs par čuguna liešanas konceptuālo un estētisko saturu, kā arī par ietekmi uz mūsdienu mākslas formām un vidi. Vairāk nekā 150 dalībnieku no visas pasaules dalīsies idejām, lai veicinātu čuguna tēlniecības attīstību. Pasākumi turpināsies arī Jāņos, kad  līdz pat saules lēktam notiks performances ar čuguna liešanu un uguns skulptūru dedzināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti