Pēc Daugavpils domes spiediena Rotko centrā no izstādes izņem darbus ar krustiem, dzimumlocekļiem un ieročiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs šobrīd izņēmis no ekspozīcijas trīs šoruden atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē", kurā mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, tai skaitā izvietojot uz tā vīriešu fallus, raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē.

Pēc Daugavpils domes spiediena Rotko centrā no izstādes izņem darbus ar krustiem, dzimumlocekļiem un ieročiem
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Sūdzības par izstādi

28. oktobrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā durvis vēra pieci jauni izstāžu projekti. Viens no projektiem – igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" raisīja sabiedrībā neizpratni. Piemēram, uz viena no darbiem ar nosaukumu "Dicksus" mākslinieks uz krusta izvietojis un zīmējis vīriešu dzimumlocekļus.

Sandera Raudsepa darbs "Dicksus"
Sandera Raudsepa darbs "Dicksus"

Rotko mākslas centrs un Daugavpils dome saņēma virkni reliģisko konfesiju, dažādu kultūras biedrību un iedzīvotāju vēstules ar šīs izstādes nosodījumu un aicinājumu ekspozīciju noņemt. Rotko centrs no ekspozīcijas izņēma trīs Raudsepa darbus.

"Pirmkārt, šī ekspozīciju sezona kopumā ir par vērtībām, kādas tās ir mums katram savas individuālās, kādas vērtības ir mūsdienu sabiedrībā, par vērtībām un to pārvērtēšanu vai nenovērtēšanu,

un arī viens no izstāžu projektiem ir igauņu mākslinieka gan keramikas, gan gleznieciskie un grafiskie kompozicionālie risinājumi," teica mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

Tieši šie mākslinieka risinājumi darbos, uz krustiem izvietojot vīriešu fallus, arī radīja reakciju sabiedrībā.

Sandera Raudsepadarbs "Juzy"
Sandera Raudsepadarbs "Juzy"

Pēc "sarunas" ar pašvaldību no izstādes izņem trīs darbus

Sūdzību vēstules domei un Rotko centram sūtījušas reliģiskās konfesijas, dažādas kultūras biedrības un iedzīvotāji.

"Šī izstāde varbūt šo neizpratni sabiedrībā un arī garīdzniecībā izsauca kā tādu pretreakciju, izrietot no tā, ka – vai nu cilvēki nebija šo izstādi redzējuši, vai arī redzot uztvēruši attēlotos kompozīcijas elementus kā burtiskas lietas.

Protams, atsevišķos gadījumos, neiedziļinoties līdz galam un izraujot vienu vai divus atsevišķus darbus no konteksta, šie pārpratumi mēdz rasties," turpināja Rotko centra vadītājs. 

"Cilvēkiem vairāk nav interesanti, cik maksāt par dzīvokli, bet cik ilgi vēl šī izstāde strādās. Tik milzīga ažiotāža sabiedrībā un augstākstāvošo garīdzniecības pārstāvju iesaistē izstādes darbu apspriešanā un aicinājumā izstādi slēgt vēl nav pieredzēta," situāciju raksturoja Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs ("Latvijas Krievu savienība").

Sandera Raudsepa darbs "Tauta ir aunu bars"
Sandera Raudsepa darbs "Tauta ir aunu bars"

"Varbūt jāparedz atsevišķas telpas, kur uzrakstīt, ka te izvietoti provokatīvi materiāli, kas var izraisīt dažādas reakcijas, vai pierakstīt 18+. Bet, ja atnāk ģimene, piemēram, pēc baznīcas apmeklējuma, bet tur pie krusta ir pielīmēti, es atvainojos, dzimumlocekļi. Mēs parunājām ar Marka Rotko mākslas centra vadītāju, un viņš piekrita, ka Daugavpils nav gatava šādai izstādei. Bet, ja Daugavpils nav gatava, tad kam paredzēta šī izstāde, kas atrodas Daugavpilī? Mēs neaizliedzam visu izstādi, tā ir ļoti liela, tur ir divi stāvi piepildīti ar eksponātiem," teica Vasiļjevs.

Reaģējot uz aicinājumu, no izstādes tika izņemti trīs no trīsdesmit igauņu mākslinieka Sandera Raudsepa darbiem – cikla "Your own alternative Jesus" jeb "Tavs alternatīvais Jēzus" darbi "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus". "Kuri vairāk ir tādi domas raisoši un kas var vēl vairāk provocēt nesagatavoto skatītāju," teica Māris Čačka.

Jaunā izstāžu sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma līdz 2023. gada 19. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti