Kultūras ziņas

"Sirēnas, Medūza un Lotosa ēdāju sala" Kuldīgā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jaunas izstādes Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā

Pavasaris Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā – jauna izstāžu sezona, performance un simpozijs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs šopavasar atzīmē deviņu gadu pastāvēšanas svētkus. Pavasara izstāžu sezona veidota krāšņi un ar vērienu. Līdzās jaunajai Martinsona mājai un mākslinieku pāra Valdas Podkalnes un Haralda Jegodzienska personālizstādei atklātas arī vairākas starptautisku mākslinieku ekspozīcijas un Latgales reģiona mākslinieku ikgadējā izstāde.

Latgales reģiona mākslinieku izstādei šogad izvēlēta tēma "Nav izņēmums". Izstādē aplūkojami 44 mākslinieku darbi, iezīmējot pēdējo gadu sajūtas un savstarpējo saistību globālā mērogā. Tekstilmāksliniece, mākslas pedagoģe Ilona Linarte-Ruža teic: "Šī izstāde ir pavasaris, mūsu visu atskaites punkts, jo Rotko centrs ir mēģinājis apvienot visu Latgali, visus Latgales māksliniekus un visus tos māksliniekus, kuri sevi pieskaita pie Latgales, un līdz ar to šis izstādes ir interesantas un daudzveidīgas, ir dažādu žanru darbi un katrs autors mēģina domāt kā darbs var izteikt viņu šajā situācijā un mirklī."

Arī gleznotāja Agra Ritiņa iespēju Latgales māksliniekiem satikties izstādē sauc par svētkiem: "Tikko atvērās Rotko centrs, tas visai Latgalei bija liels ieguvums un mums māksliniekiem lieli svētki, un īpaši šī aprīlī organizētā Latgales mākslinieku reģionālā izstāde. Tā ir iespēja satikties Latgales māksliniekiem, tā ir iespēja lepoties pašiem ar sevi, lepoties ar Rotko, kas šeit ir dzimis, un iespēja lepoties ar cilvēkiem, kas spēj noticēt lieliem projektiem."

Ironijas, košuma un simbolu pārpilnu izstādi atveduši lietuviešu mākslinieki Martins Gaubs un Arvids Martinaitis, dodot tai nosaukumu "Labāk nebūs!" un šokējot skatītāju jau pie ieejas zālē. "Kāpēc "Labāk nebūs"?, jo atvedām vislabākos darbus, kādi mums ir. Ja nopietni, tad man vienmēr licies interesanti spēlēties gan ar vārdiem ,gan savā domām, darbiem. Padomājām, tagad ir tāds periods, kad labāk nebūs," teic Martins Gaubs.

Neparastu, noslēpumaini mirdzošu telpu izveidojuši igauņu mākslinieki – keramiķe Anne Tirna un fotogrāfs Tomass Tūls. Māris Čačka stāsta, ka igauņu projektā keramika sadarbojas kopā ar fotogrāfiju: "Tas top dabas vidē, kur daba ir inspirētāja, kas pamudina keramiķi Anni Tirnu darboties, ieraudzīt šīs formas. Pēc tam viņa šīs formas iznes atpakaļ dabā un tur kopā ar fotogrāfu Tomasu veido jau viņa darbus. Savukārt tad, kad gan viena, gan otra darbi nonāk kopējā izstāžu zālē, ir atkal brīnišķīgs moments, kad nākamā sadarbības forma ir dabas atnākšana."

Savukārt latviešu keramiķe Elīna Titāne un austrāliešu mūziķis Ābrahams Kennijs apvienojušies Ukrainas atbalstam veltītā performancē. Māksliniece stāsta, ka "Zudušās pilsētas" ir kopprojekts, tā ideja tapa gadu atpakaļ, un idejas autors bija tieši mūzikas autors Ābrahams Kennijs: "Es veidoju skulptūras un mūzikas autors komponēja un ierakstīja mūziku, un projekta realizācijas brīdis sakrita ar kara sākumu Ukrainā, un līdz ar to mēs nolēmām, ka šī performance, šis projekts tiks veltīts Ukrainas atbalstam, kas arī tematiski ļoti sasaucās."

Par to, kā radās pati performances ideja, Kennijs skaidro: "Ideja radās pirms gada. Biju redzējis Elīnas darbus, tie bija kā izkusušas sveces, kas ieņem citu formu. Domāju, ka Baltijas valstis redzējušas daudz postījumu Otrā pasaules kara dēļ. Man šīs zudušās pilsētas bija kā pārmaiņu pilsētas, kur vairs nav to cilvēku, kas bija, nav kultūras, kas bija iepriekš. Šī doma bija man prātā, bet tad nāca karš Ukrainā, un tas radīja lielas līdzības ar šo projektu – arī tur pilsētas tiek noslaucītas no zemes. Mums ir ideja par paralēlo dimensiju – ja kaut kas tiek iznīcināts šeit, varbūt citur rodas kas jauns."

Šonedēļ Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sāksies arī starptautiskais glezniecības simpozijs "Silva Linarte".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti