Kultūras rondo

Rīgas operas festivāla programmā latviešu operas un sezonas jauniestudējumi

Kultūras rondo

Mākslas akadēmijas modes skate aizvadīta 90. gadu stilā

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle pulcē 104 māksliniekus

Paulis Liepa Rīgas biennālē: Mēs būvējam dzīvi kā projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viens no 104 māksliniekiem, kuru darbi aplūkojami Pirmajā starptautiskajā Rīgas laikmetīgās mākslas biennālē, ir Paulis Liepa. Viņš biennālei radījis darbu sēriju, reflektējot par dzīvi kā projektu un mūsu vēlmi to iekārtot gluži kā dzīvokli.

Pauļa Liepas darbu var aplūkot vienā no istabām Kristapa Morberga rezidencē Meierovica bulvārī Rīgā. Par savu darbu intervijā "arterritory.com" Liepa teicis, ka tie ir "izdzisušie sapņi par nenodzisušo nākotni”.

"Tā ir ilgspēlējoša tēma man, ka mēs būvējam dzīvi, tas ir kā projekts, kas nekad nebeidzas,” atzīst Paulis Liepa. "Mums ir mērķis, kurā virzienā kustamies, bet dzīve mērķi novirza no tā nospraustā virziena, un sākam citā virzienā doties. Ir lietas, ko esam plānojuši, bet nekad nav notikušas, galvā esam tās jau izdzīvojuši, bet jau ejam citā virzienā. Tā ir emocionāla sajūtu iemūžināšana.”

Darbu mākslinieks veidojis grafikas tehnikā, tas ir drukāts uz papīra ar kartona klišejām – tradicionāls grafiķu piegājiens, komentē Liepa. Darbam izraudzīta dzeltena krāsa.

"Tā ir kaut kāda atkarība, dzeltenais man ir visās malās,” bilst Liepa. "Iespējams, tāpēc, ka tas ir gaišākais un visgaistošākais tonis, ko ir visvieglāk iebrucināt papīrā vai izgaisināt, jo pārsvarā lietas nodzeltē, kad paliek vecas. Kaut kā dziļi kopš akadēmijas laikiem tas tonis ir iesēdies.”

Pagaidām mākslinieks nezina, kas notiks ar viņa veidoto darbu pēc biennāles beigām.

"Esmu psiholoģiski gatavs, ja nenāks nost, nodīrāt un iemest papīrgrozā. Pieļauju, ka varēs nolupināt. Par to jādomā oktobrī,” atzīst Liepa.

Liepa arī stāsta, ka pirmo reizi piedalās šādā vērienīgā starptautiska mēroga mākslas pasākumā ar vienotu konceptu. Tā viņam ir jauna pieredze.

Vienlaicīgi Pauļa Liepas darbus var aplūkot arī izstādē "Kas ir šis laiks?” galerijā "Māksla XO”. Izstāde atvērta līdz 26. jūnijam.

Savukārt Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādes “Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt” var nesteidzīgi aplūkot līdz 28. oktobrim astoņās norises vietās Rīgā un Jūrmalā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti